Movsesjan si přivezl dvě zlata, třetí mu vzali

  • 1
Pardubice - Úspěšnějších čtrnáct dnů si Sergej Movsesjan asi ještě nikdy neprožil. Vždyť se z Řecka vrátil jako jako vítěz Evropského poháru klubů, mistr Evropy v bleskovém šachu a stříbrný z evropského šampionátu v rapid šachu. Chybělo málo a zlatý import z Řecka mohl být ještě bohatší. V rapidu byl vyhlášen vítězem, ale za tři hodiny mu pořadatelé odebrali titul musel se spokojit se stříbrem.

"Bylo to zvláštní faux pas," kroutil Movsesjan ještě po návratu do Pardubic hlavou.
V turnaji získal stejný počet bodů jako domácí Hristos Banikas. Ke slovu přišla pomocná kritéria. Vprvní chvíli se přiklonila na stranu Movsesjana. "Bohužel to špatně spočítali a za tři hodiny na chybu přišli. Nebylo to moc příjemné," řekl Movsesjan. "Bohužel pomocná  hodnocení se často postaví proti mně."

Paradoxně ho Banikas už podruhé připravil zvláštním  způsobem o lepší umístění na vrcholném turnaji. V roce 1997 na juniorském mistrovství světa  útočil Řek na zlato. Závěrečnou partii s Arménem Mirumianem, který v minulosti hrával za Pardubice, však nezvládl  a klesl na třetí místo. Z něho odsunul právě Movsesjana. "Tehdy to však byla i moje chyba,  protože jsem také prohrál závěrečnou partii. Kdybych vyhrál, byl jsem dokonce mistrem světa," zavzpomínal pardubický šachista.

Ani tentokrát necítil k Banikasovi žádnou zášť. "Je to příjemný kluk, vítězství mu přeju," prohlásil Movsesjan. Ví, že i tentokrát udělal chybu sám. "Nejprve jsem prohrál s relativně slabým soupeřem a pak s Banikasem. Určitě byla možnost v jedné partii získat aspoň půl bodu, což by mi k prvenství stačilo," přiznal Movsesjan.

"Možná bych ale asi chtěl moc." Chvilkové  zklamání z rapidu si vzápětí vynahradil i k radosti pořadatelů, které trápil konec úvodního  turnaje, v bleskovém šachu. Poté, co se mu zlato během pár hodin změnilo ve stříbro, měl  dvojnásobnou motivaci. "Už jsem nechtěl připustit žádná pomocná kritéria," usmál se  Movsesjan.

Povedlo se mu to parádně a soutěží prošel se suverenitou hodnou prvního nasazeného hráče. "Ze zklamání jsem se rychle oklepal," potvrdil Movsesjan. Nevyšel mu pouze zápas s Ukrajincem Mirošničenkem, prohrál 0:2. "Udělal jsem dvě hrubé chyby. To se však stává, hlavně že jsem se dokázal vzchopit," řekl Movsesjan. "Mohu být nadmíru spokojen. Řecký zájezd nemohl být už skoro lepší."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž