MOV bude jednat o vyřazení sportů

  • 4
Mexiko - Výkonný výbor Mezinárodního olympijského výboru bude ode dneška v Mexiku jednat o budoucnosti baseballu, softbalu a moderního pětiboje na olympijských hrách. Podle původních předpokladů by tyto sporty mohly vypadnout z programu už v roce 2008 v Pekingu, informace agentury AP ale naznačují, že členové exekutivy rozhodnutí o osudu těchto sportů odsunou na příští rok.

Asociace národních olympijských výborů v neděli vyzvala výkonný výbor, aby případné vyřazení sportů a disciplín odložila a znovu důkladně probrala pro a proti. Podle zástupců asociace s nimi vrcholný orgán MOV plánované škrty v programu dostatečně nekonzultoval. Projednávat by se mohla i varianta, podle níž by
eventuální změny programu platily až od olympijských her v roce 2012.

Výkonný výbor se bude v Mexiku zabývat i reformami, které MOV přijalo po skandálu spojeném s volbou Salt Lake City. Někteří členové požadují, aby byl zrušen zákaz navštěvovat před volbami dějiště olympijských her kandidátská města. Zatím se ovšem zdá, že se většina postaví za zachování zákazu. "Výkonný výbor i já máme pocit, že cesty nejsou nutné. Navíc jsou zbytečným plýtváním peněz," prohlásil podle agentury AP předseda MOV Jacques Rogge. 

Na třídenní zasedání výkonného výboru naváže dvoudenní kongres celého MOV. Funkcionáři se budou mimo jiné zabývat návrhy na snížení nákladů a rozsahu olympijských her, probírat se bude i auditorská zpráva o hospodaření MOV.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž