Čeští pětibojaři Michal Michalík, Jan Kuf a Michal Sedlecký (zprava) na

Čeští pětibojaři Michal Michalík, Jan Kuf a Michal Sedlecký (zprava) na stupních vítězů po zisku bronzových medailích na mistrovství Evropy v Sofii. | foto: pentathlon.org

Moderní pětibojaři získali na ME bronz v soutěži družstev

  • 0
Čeští moderní pětibojaři Jan Kuf, Michal Michalík a Michal Sedlecký získali na mistrovství Evropy v bulharské Sofii bronzovou medaili v soutěži družstev. Zvítězili Rusové, druzí skončili Maďaři.

V soutěži jednotlivců dominoval Ital Riccardo De Luca, nejlepší z Čechů Michal Michalík obsadil 14. místo, Jan Kuf skončil 18., Michal Sedlecký 26. a debutant na kontinentálním šampionátu David Kindl 31.

Michal Michalík až do poslední disciplíny – kombinace tříkilometrového běhu a střelby z laserové pistole – útočil na medaili. Po čistě zvládnutém parkúru se posunul na páté místo, pouhých devět sekund od bronzu.

"Poté, co si vytvořil osobní rekord ve střelbě, kdy jen jednou minul, jsme pomýšleli na lepší než 14. místo, ale Michal není zdravotně zcela fit a proto v běhu ztrácel," uvedl kouč Jakub Kučera.

Jízda na koni vyšla i dalším Čechům a i díky ní se přiblížili k medaili v soutěži týmů. Do ní se počítají body předem tří určených závodníků. Trenér Kučera do ní nominoval zkušené Michalíka a Sedleckého a jedenadvacetiletého Kufa, který tak získal svou premiérovou medaili mezi seniory.

Maďaři a Rusové nastoupili v nejsilnějších sestavách a tak o jejich zlatém a stříbrném umístění nebylo pochyb. "Na bronzovou medaili aspirovali kromě nás ještě další tři týmy a je velmi potěšující, že jsme ji získali," řekl trenér Kučera, jehož potěšil především výkonem stříbrný z nedávného juniorského evropského šampionátu Jan Kuf.

"Až na střelbu až se může měřit s dospělými a dokonce i špičkou. Víme, že se může zlepšovat a pokud se tak skutečně stane, měl by být v budoucnu hodně vysoko ve výsledcích," poznamenal Kučera.

V neděli je na programu soutěž smíšených štafet, v níž budou Česko reprezentovat olympionici Natálie Dianová a David Svoboda. Češi nastoupí v nejsilnější složení a budou patřit k favoritům na medaile.

Mistrovství Evropy v moderním pětiboji

Muži: 1. De Luca (It.) 5888, 2. Kasza 5836, 3. Demeter (oba Maď.) 5824, ...14. Michalík 5660, 18. Kuf 5616, 26. Sedlecký 5524, 31. Kindl (všichni ČR) 5460.
Družstva: 1. Rusko 17.280, 2. Maďarsko 17.232, 3. ČR (Kuf, Michalík, Sedlecký) 16.800.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž