Pětibojařům v  Číně vadí i neregulérní podmínky pro závěrečnou střelbu

Pětibojařům v Číně vadí i neregulérní podmínky pro závěrečnou střelbu | foto: Vít Chalupa

Moderní pětibojaře šokují podmínky MS v Číně. K jídlu jim nabízeli i psí maso

  • 4
První závod je sice čeká ve středu, ale už teď čeští moderní pětibojaři prožívají co do podmínek zřejmě nejhorší mistrovství světa. V čínském Čcheng-tu nejenže panuje všudypřítomný smog, ale otřesné je i ubytování a stravování v hotelu. Nepříjemné zážitky korunují podmínky přímo na stadionu. Hrozí, že závody budou neregulérní.

"Jediné, na co se těším, když se podívám z oken hotelu, je, až budeme odlétat domů," uvedl trenér české reprezentace Jakub Kučera. "Tak špatné podmínky, jak ubytování i stravování, nebylo na tak významné akci mnoho let, možná deset." dodal.

Co reprezentanty šokovalo, byl štítek s nápoisem "Dog Meat" (psí maso) v oficiální jídelně jubilejního 50. MS.

"Něco takového je pro nás netolerovatelného," pokračoval Kučera. "Jen škoda, že to neuvidí nikdo z představitelů mezinárodní federace. Bydlí v pětihvězdičkovém hotelu ve středu Čcheng-tu a ti nejdůležitější, tedy závodníci, v této díře na konci světa."

Samotný stadion je navíc vzdálen od hotelu 50 minut. Národní centrum moderního pětiboje přišlo v přepočtu na 2,5 miliardy korun pak leží mezi rýžovými poli. Má jít o nejmodernější sportovní architekturu, ale detaily se hrubě nevydařily. "Stavěli ho totiž ti, kteří to neumějí a nezeptali se těch, kteří se vyznají," podotkl kouč.

Proto je podle Kučery možné, že závody budou neregulérní. Například jen šířka výběhu ze střelnice činí místo předepsaných čtyř metrů jen metr a půl. Výška stolů pro pistole a nábojnice má být 80 centimetrů, tady to není ani 70. "Nahrává to domácím. Vždyť Číňanky jsou jasně nejmenšími závodnicemi. Jak k tomu přijde například Ondra Polívka se svými 191 centimetry?"

Všude navíc panuje smog, na který se ale nedá připravit. Stejná situace potkala pětibojaře před dvěma lety na olympiádě v Pekingu. "Tehdy se situace po drastických zásazích vlády výrazně zlepšila. Tady nikdo zasahovat nebude."

Mistrovství bude zahájeno ve středu kvalifikací mužů. Češi nastoupí v sestavě David Svoboda, Ondřej Polívka, Michal Sedlecký a Martin Dvořák. Kvalifikace pětibojařek je na programu ve čtvrtek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž