Mistry světa v raftingu zabila lavina

  • 4
Praha - Pod lavinou, která se v sobotu utrhla v Jalovecké dolině v Západních Tatrách, zahynuli mistři světa v raftingu Jiří Kavka a Jan Trefný. Sedlem Parichvost čeští reprezentanti ve sjezdu na divoké vodě procházeli s dalšími třemi krajany. Těm se podařilo lavině vyhnout.

Oběti sobotního neštěstí v pondělí odpoledne podle mluvčího záchranné služby Air Transport Europe Pavola Svetoně v Popradu identifikovali policisté za přítomnosti soudního lékaře.

Dvojice kanoistů patřila ke skupině pěti turistů, kteří se v sobotu navzdory zvýšenému lavinovému nebezpečí vydali na horskou túru do doliny Parichvost. Tam za dosud nevyjasněných okolností spustili lavinu. Třem členům skupiny se podařilo lavině vyhnout, osmadvacetiletý Kavka a o dva roky mladší Trefný však takové štěstí neměli.

Záchranné akce se zúčastnilo 25 lidí a třebaže se jim jednoho ze zasypaných podařilo najít krátce po příchodu na místo neštěstí, lékař už mu nepomohl. Pátrání po druhém muži pokračovalo navzdory tmě a špatnému počasí, až jej nakonec našli pod asi 1,5 metru tlustou vrstvou sněhu. 

Studenti ČVUT Kavka a Trefný byli členy raftařského klubu RK Troja a slalomářského oddílu z Bohemians Praha. Spolu s dalšími reprezentanty vyhráli mistrovství Evropy v raftingu v roce 2002 a společně jezdili také vodní slalom v kategorii C2, kde patřili mezi přední české deblíře.

Na loňském mistrovství Evropy ve sjezdu v Karlových Varech skončili čeští kanoisté desátí ve sprintu, patnáctí v nonstop závodu a stejnou pozici obsadili i na klasické trati. "Je to tragédie, takoví bezvadní kluci," řekl trenér raftařské reprezentace Petr Panenka.

Kavka s Trefným byli v Tatrách společně s kamarády z Bohemians. 

Tragická zpráva připomněla další neštěstí mezi vodáky, jež se stalo loni v červenci. Tehdy havarovali v autě nedaleko Čísovic u Prahy singlíř Přemysl Vlk a deblkanoista Daniel Vladař. Vlk byl na místě mrtev, Daniel z bratrské dvojice Vladařů zemřel později v nemocnici. Oba slalomáři byli členy reprezentačního kádru.

O sobotní nehodě čtěte zde

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž