Česká čtyřka bez kormidelníka po dojezdu.

Česká čtyřka bez kormidelníka po dojezdu. | foto: AP

Čtyřka bez kormidelníka bude na MS bojovat o medaile, párovka ne

  • 0
Čtyřka bez kormidelníka Matyáš Klang, Jakub Podrazil, Jan Pilc, Milan Doleček se na mistrovství světa popere o medaile. V korejském Čchungdžu postoupila do finále pro šest nejlepších.

Svěřenci trenéra Petra Blechy startovali v prvním semifinále a obsadili třetí místo za posádkami USA a Nizozemska. Čtvrté Bělorusy porazili o více než sekundu.

"Je to obrovská úleva, teď už totiž nemůžeme být horší než šestí. Je to takové zadostiučinění, loni jsme na olympiádě skončili poslední a ani ta letošní sezona nebyla zrovna růžová. Někteří lidé ve vedení nám to dokonce nepřáli. Teď je to ale paráda," uvedl Klang pro Český rozhlas.

Veslaři pražské Dukly začali v semifinále pomaleji, na prvním mezičase byli poslední. V polovině trati se posunuli na čtvrté místo a 500 metrů před cílem již byli třetí. Poslední postupovou pozici poté bez problémů uhájili.

"Co jsem koukal na časy (semifinálových jízd), tak v obou jízdách dojely lodě přibližně stejně. Takže finále bude vyrovnané. My máme výhodu, že jsme na prvním kilometru a na konci závodu měli hodně velkou rezervu a pošetřili síly. Stát se může opravdu všechno," řekl Klang. Trenér Blecha po opravách dokonce prohlásil, že jeho svěřenci jsou schopni bojovat o medaili.

Další česká loď, která se dnes v programu šampionátu představila, párová čtyřka Petr Buzrla, Jakub Houska, Petr Ouředníček a Martin Basl, skončila v semifinále šestá. V sobotu ji tak čeká boj ve finále B o sedmé až dvanácté místo.

Hlavní hvězdy české výpravy - skifaři Ondřej Synek a Miroslava Knapková - absolvují semifinále v pátek. V první den, kdy se bude bojovat o medaile, v semifinále nastoupí také čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník, Jan Vetešník.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž