Judista Michal Horák.

Judista Michal Horák. | foto: www,uskjudo.cz

Judista Horák vykoukl z Krpálkova stínu, na Grand Prix byl druhý

  • 0
Český judista Michal Horák, bojující v kategorii do 100 kilogramů, získal druhé místo na turnaji Grand Prix, který se o víkendu uskutečnil v chorvatské Rijece. Ve finále nestačil na Němce Freye.

Světová špička - včetně držitele bronzu z nedávného mistrovství světa Lukáše Krpálka - na turnaji chyběla.

Pro Horáka je i tak druhá pozice jedním z nejcennějších výsledků kariéry. Polepšit by si měl také ze současného 39. místa světového žebříčku, podle trenéra Petra Laciny by se mohl posunout až k hranici druhé desítky.

"Výsledek je to pro mě hodně dobrý. I proto, že jsem poslední dva týdny po mistrovství světa skoro netrénoval kvůli nemoci. Dneska ráno bych nevěřil, že můžu jít až do finále. A když už jsem byl takhle blízko, je škoda, že to nevyšlo až na první místo," řekl Horák.

Šestadvacetiletý reprezentant nebyl daleko od toho, aby zopakoval červencový triumf z Grand Prix v mongolském Ulánbátaru. Závodník USK Praha v Rijece nejprve na ipon porazil Ibra Miladina z Bosny a Hercegoviny a pak také Flavia Orlika ze Švýcarska. Vyrovnaný finálový souboj s Freyem rozhodlo jediné získané juko ve prospěch německého judisty.

Horák pak sice Freye donutil k dvěma trestům za pasivitu, ale na juko, kterým soupeř skóroval hned v první minutě, už odpovědět nedokázal. "Frey si konec zápasu už dokázal pohlídat. Nedostal jsem se už k ničemu, čím bych ho překvapil," uvedl Horák.

Jaromír Musil ve váze do 81 kilogramů vypadl hned v prvním kole po prohře na ipon s Valeriem Duminicou z Rumunska.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž