Plavání - ilustrační foto

Plavání - ilustrační foto | foto: AP

Franta zaplaval na ME český rekord, postoupila i Závadová

  • 0
Plavec Tomáš Franta překonal na mistrovství Evropy v Glasgow v závodu na 100 metrů znak časem 54,65 sekundy vlastní český rekord a postoupil do semifinále. Dvacetiletý rodák z Mostu ubral 23 setin ze svého výkonu na předloňském juniorském kontinentálním šampionátu.

Franta obsadil v páté rozplavbě páté místo, celkově byl dvanáctý. Rozplavby ovládla trojice ruských znakařů v čele s Jevgenijem Rylovem, který dosáhl času 52,91. Talentovaný český reprezentant si spravil chuť po sobotním vystoupení na poloviční trati, na které skončil na 39. místě.

„Tohle je daleko lepší výsledek. Mnohem víc jsem si to srovnal v hlavě, u padesátky jsem byl takový roztěkaný. Hlava prostě nebyla připravená, zatímco tělo asi ano, což jsem potvrdil teď na stovce. Teď to naštěstí doplnila i ta hlava,“ řekl Franta novinářům.

Starý rekord (54,88) zaplaval ještě jako junior v maďarském Hódmezövásárhely. „Teď dvě desetinky dolů. Je to pro mě rozhodně velké povzbuzení, protože minulý rok nebyl ideální. Teď jsem rád, že jsem dokázal ten rekord překonat, navíc na olympijské trati. Těší mě, že to tam pořád je,“ pochvaloval si Franta.

Do semifinále postoupila i Barbora Závadová na trati 200 metrů motýlek. Časem 2:12,61 byla v rozplavbách patnáctá, za svým českým rekordem zaostala o 52 setin.

„Půl vteřina od rekordu? Pocitově se mi jela první stovka lehce, ale ta poslední padesátka byla určitě pomalá. Budu se muset podívat i podle mezičasů, kde by se to dalo dohnat,“ uvedla Závadová.

V závodu na 200 metrů prsa skončil devatenáctiletý Filip Chrápavý na 25. příčce.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž