Martina Sáblíková

Martina Sáblíková - Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková. | foto: Lumír Schulz, MF DNES

Martina Sáblíková odpovídala čtenářům

  • 1
Praha - Přesně na čas, společně se svým trenérem Petrem Novákem, dorazila Martina Sáblíková do redakce. Rozptýlila tak mírné obavy z případné komplikace. Přijela totiž přímo z italského soustředění, kde se připravovala na nadcházející mistrovství Evropy. "Cestou byl sníh pouze u Brenneru, jinak pohoda," hlásila.

Drobná sympatická sportovkyně se postavila dotazům čelem. Trpělivě odpovídala na opakované dotazy ohledně chybějící rychlobruslařské haly, přiznala, že vánoční dárky bude teprve shánět a že jejím největším snem je medaile z olympijských her ve Vancouveru.

Odpovědi Martiny Sáblíkové čtete ZDE

Během hodiny odpověděla na rovnou šedesátku dotazů, které hodnotila kladně. "Bylo to v pohodě, překvapilo mě, jaké znalosti čtenáři mají a co je všechno zajímá," přiznala před odchodem.

Velký talent českého sportu

Česká rychlobruslařka Martina Sáblíková dosáhla celé řady pozoruhodných výsledků. Byla první a třetí na ME juniorů, třetí na MS juniorů a druhá na MS seniorů. Na olympijských hrách se blýskla čtvrtým a sedmým místem. Letos juniorská světová rekordmanka obsadila v závodech Světového poháru dvě třetí místa.

Cíle před letošní sezonou si nastavila zdánlivě nízké. "Každé umístění do šestého místa beru," prohlásila razantně.

"Myslím, že máme ambiciozní, ale reálné cíle," doplnil ji trenér Petr Novák. "Chceme zaútočit na stupně vítězů ve Světovém poháru a na mistrovství Evropy. Pokusíme se o medaili i z mistrovství světa."

První z cílů splnila Martina Sáblíková záhy. Hned v úvodu sezony se dočkala svého nejlepšího umístění ve Světovém poháru: v nizozemském Heerenveenu skončila třetí v závodě na tři kilometry.

Ve skvělých výkonech pokračovala i nadále. Ve druhém závodě v Berlíně skončila sice "až" pátá, ale vylepšila si své osobní maximum na evropských drahách. "Ani jsem se nemohla postavit na nohy, strašně mě bolí," přiznala po závodě.

Podruhé se na stupně vítězů ve Světovém poháru probojovala v Moskvě. Druhé třetí místo obsadila v závodě na 5000 metrů. Jenom tím potvrdila svoji fantastickou formu i skutečnost, že její doménou jsou dlouhé závody.

Letos se již závody Světového poháru nekonají, proto vyrazila česká reprezentace v čele s Martinou na soustředění v italském Colbabu. Kromě tvrdé přípravy se tam seznamují s tratí, na které se uskuteční lednové mistrovství Evropy.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž