Martin Šonka

Martin Šonka | foto: Martin Mareček, Ondřej Mareček

Slzy i slova o hloupé chybě. Šonka v Air Race titul neobhájil

  • 42
Jeho přítelkyni Olze vyhrkly slzy a snažila se smutnou tvář schovat v dlaních. Jenže kamery ji dál a dál zabíraly a anglický komentátor křičel, že „Martin Šonka je ze hry.“ Bylo to tak. A slzy jen symbolizovaly, že je po všem. Český pilot a především obhájce titulu v letecké sérii Air Race nezvládl v japonské Čibě hned svůj první soutěžní let – překročil maximální limit přetížení, vyfasoval vteřinovou penalizaci a nepostoupil dál mezi nejlepších osm.

„V minulých dnech bylo téměř nemožné povolených 11 G překročit. Ale dnes nám foukalo z jiné strany, tudíž jsme byli rychlejší a bylo snadné ta géčka překonat. Bylo tam krátké nesoustředění a já se nachytal. Z mé strany hloupá chyba,“ litoval Šonka v televizním rozhovoru.

Už po první rundě tak uvolnil svůj trůn konkurentům a s grácií na něj usedl Australan Matt Hall. Muž, který byl v minulosti třikrát druhý, je novým mistrem světa. A držitelem titulu může být teoreticky navěky, protože šampionát v leteckém kličkování mezi vysokými pylony končí. V Japonsku se odletěl poslední závod a teď populární sérii svírá nejistota. Už letošní ročník byl značně osekán, konaly se jen čtyři podniky, protože dlouholetý mecenáš a majitel, společnost Red Bull, mistrovství razantně ukončil. Nyní se hledá zachránce, přesto je téměř jisté, že minimálně roční pauza nastane.

„Já jsem se s tím koncem ještě nesmířil. V hloubi duše doufám, že přijde někdo, kdo sérii koupí, a budeme závodit dál. Věřím, že se najde. Když vidím, kolik už si náš sport získal fanoušků, tak je ten potenciál obrovský,“ říkal Šonka před závodem.

Tolik si přitom přál v něm uspět, dát sezoně stejně jako loni zlatou tečku. Jenže marně.

Můj „poslední“ let. Šonka vypráví, co bude dělat po konci Air Race

Povedla se mu sice sobotní kvalifikace, dokonce v ní navýšil náskok v čele na šest bodů a pro první kolo dostal i přijatelného soka, Francouze Ivanoffa. Ten těsně před ním zaletěl podprůměrný čas 58,518 a zdálo se, že dveře do druhého kola jsou pro Šonku otevřeny. Na prvních dvou mezičasech byl rychlejší, jenže pak při obrátce (pull-upu) překročil povolenou hranici přetížení, k jeho času naskočila vteřinová penalizace a on s Ivanoffem o necelé tři desetiny vteřiny prohrál.

Navíc nebyl tak rychlý, aby ho v soutěži zachránil čas nejrychlejšího poraženého, ten naopak ve hře udržel domácího Muroju, jednoho ze dvou Šonkových konkurentů. A dál, dokonce z první příčky, šel i ten druhý, Matt Hall. A když se oni dva rvali o postup do velkého finále, Šonka už byl v civilu a vyprávěl: „Poslední tři roky jsem do posledního závodu bojoval o titul mistra světa, teď jsem to ale zazdil hloupou chybou. Omlouvám se všem.“

Nakonec mu v letošním ročníku patří bronz, kromě Halla ho přeskočil v pořadí i Muroja.

V Japonsku se nedařilo ani druhému z Čechů, Petru Kopfsteinovi. Zatímco Šonka byl předposlední, Kopfstein skončil dokonce za ním, protože byl diskvalifikován za překročení rychlostního limitu v první brance.

„Red Bull Air Race je ten nejúžasnější motoristický sport na světě a pro mě byl nejlepším zaměstnáním, jaké jsem mohl ve svém životě mít. Užíval jsem si každou vteřinu, kterou jsem mezi pylony strávil. Bylo to úžasné! A nezbývá než věřit, že se šampionát zase rozjede,“ uvedl Kopfstein. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž