Loprais chce vyhrát, Macháček dojet

P r a h a , K o p ř i v n i c e - S rozdílnými cíly se postaví 6. ledna na start 21. ročníku motoristického maratónu Paříž-Dakar-Káhira Karel Loprais a Josef Macháček. Zkušený Loprais chce se svou tatrou pošesté zvítězit v kategorii kamionů, Macháček věří, že se čtyřkolkou do Káhiry dojede. "Byl bych prvním Čechem, kterému by se podařilo na podobném stroji dojet do cíle," uvedl.

Zhruba deset tisíc kilometrů dlouhý závod poprvé zavítá do Egypta. Tatra Total Maratón Team vyšle na rallye dva vozy. Lopraisovu posádku doplňují Radomír Stachura a navigátor Petr Gilar, druhou tatru budou řídit Bedřich Sklenovský s Milanem Kořeným, navigovat bude Josef Kalina, jenž je zároveň vedoucím kopřivnického týmu.

"Cílem je obhájit loňské vítězství. Jedničkou je Lopraisova tatra, ale i druhý
automobil, i když je trochu těžší, je připraven jet na vítězství v případě nějaké nepředvídatelné okolnosti," řekl manažer Milan Loprais, bratr pětinásobného vítěze Dakaru.

Loprais, jenž startoval na dakarské rallye již dvanáctkrát, sází na osvědčenou taktiku. "Tak náročný a dlouhý závod nelze jet od začátku na doraz. O vítězství se totiž většinou rozhoduje až v závěru," míní padesátiletý řidič.

Dvaatřicetiletý motocyklový závodník Josef Macháček věnoval přípravě své čtyřkolky přes šest stovek hodin. Jmenuje se quad a základem je motocykl Yamaha Batchee 660. "Mám zbrusu nový motor a můj quad by měl patřit k nejlepším ve své kategorii," tvrdí Macháček, který byl mezi čtyřkolkami nejrychlejší nedávno v Rallye Dubaj.

"Byla ideální příprava na písčitou část rallye, ale mám spíše strach z hlubokých brodů
a kamenité půdy v první části," přiznal.

Jeho stroj váží 225 kilogramů a dosáhne až 145 kilometrů v hodině. Přes padesát kilogramů těžké náhradní díly a dvě rezervní pneumatiky poveze Macháčkovi technický pořadatelský doprovod.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon

Témata: kamion, Karel Loprais