Lezci na ME v Chamonix uspěli

Chamonix - Českým lezcům se dařilo na mistrovství Evropy ve Francii. Tomáš Mrázek byl v lezení na obtížnost stříbrný, Věra Kotasová skončila třetí v boulderingu, lezení na extrémní obtížnost na umělé stěně bez lana. Evropská lezecká elita závodila ve městě pod Mont Blancem od středy do soboty. Mrázek, který se už rok pohybuje na druhém - třetím místě světového žebříčku, potvrdil svou výkonnost. Výsledek Kotasové patří k nejlepším výsledkům českého závodního lezení.

V lezení na obtížnost startovali další dva Češi, Radim Nosek skončil pětačtyřicátý a Tomáš Doubravský pětapadesátý. Vítězem se stal Alexandre Chabot z Francie, letošní světová jednička.

V ženách byla v obtížnosti nejlepší z českých reprezentantek osmadvacátá Sylvie Nagyová, Helena Lipenská skončila tři místa za ní a Lenka Trnková byla třiatřicátá.

Věra Kotasová postoupila do finále z kvalifikace jako jedenáctá z dvanácti. Startovala ješte Helena Lipenská, která však byla v kvalifikaci až šestnáctá.

Z mužů byl v této disciplíně nejúspěšnější Jiří Přibil, čtrnáctý. Třicátý byl Radovan Souček a ještě osm míst za ním Tomáš Doubravský. V Chamonix se rovněž závodilo v lezení na rychlost, ovšem bez naší účasti.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž