Lewis nedal Tuovi šanci a obhájil titul

L a s V e g a s - Britský boxer Lennox Lewis obhájil sdružený titul profesionálního mistra světa Mezinárodní boxerské federace (IBF) a Světové boxerské rady (WBC) v supertěžké kategorii. V americkém Las Vegas Davida Tuu z Nového Zélandu na body. Soupeři vydrželi v ringu plný počet plánovaných dvanácti kol. Všichni tři bodoví rozhodčí se přiklonili na vítězovu stranu, Chuck Giampa v poměru 118:110, Dave Moretti dal 119:109 a Jerry Roth 117:111.

Tua se do ringu dostavil za zvuků tradičních bubnů ze Samoy, odkud pochází, a tváře si načernil válečnými barvami. Lewisův příchod pro změnu doprovázely slavností fanfáry trumpet a cestu mu olemoval kordón mužů, oblečených jako rytíři a držících hořící pochodně.

V zápase byla největší Lewisovou zbraní jeho levačka, jen zřídka volil jiné údery. Série zásahů se vůbec v zápase moc nekonaly a soupeři sklidili od ringového rozhodčího napomínání za sklánění hlavy, vítěz ve druhém a jeho soupeř v osmém kole. Jinak se boxovalo čistě.

Tua byl sice pohyblivější a snažil se tělem zmást svého robustního soka, tomu však stačilo občas vyslat úder na nekryté místo na hlavě sedmadvacetiletého muže z Oceánie, aby jej odkázal do patřičných mezí. Lewis však musel být stále ve střehu, zvlášť poté, co jej současně s gongem, oznamujícím konec druhého kola, Tua překvapil levým hákem, po němž favorit skončil v provazech. O podobnou ránu se Novozélanďan pokusil v kole čtvrtém, to už byl ale soupeř pozornější a zasypal jej sprškou ran a pak si jej raději držel dál od těla.

Divácká nespokojenost vyvrcholila v devátém kole. Britský boxer se v jeho závěru konečně odhodlal k útoku, a po přestávce v něm pokračoval. Desáté kolo pro něj znamenalo rozhodující body a v jedenáctém to už vypadalo spíš jako trénink se
sparringpartnerem. Tua dostával lehčí i střední údery do hlavy, slabě krvácel z rány pod levým okem a na odpor už se nevzmohl.

"Když jdete do boje, je třeba opatřit si celý arzenál zbraní, ne jen levý hák a originální sestřih," poznamenal Lewis po výhře v narážce na Tuovy vlasy, trčící vzhůru jako tvrdá stébla. Odmítl nařčení z pasivity. "Prostě jsem odvedl svoji práci. On létal kolem mne a hledal si pozici pro levý hák, já boxoval. Teď přijímám všechny nabídky," vyjádřil se už k případnému dalšímu zápasu.

Tua jen oznámil, že se vrátí domů a odpočine si. S dikcí hrdiny akčních filmů pak dodal: "Já se vrátím."

Lewis ho však za možného příštího protivníka nepovažuje. Odpověděl i na možnost
utkání s Mikem Tysonem. "Jestli to chce zkusit, pošlu ho na odpočinek. Lennox Lewis je nejlepší," zakončil vítěz.

Za dnešní vystoupení, po němž si vylepšil bilanci na 36:1 při jedné remíze, dostane Lewis osm milionů dolarů. Poražený čtyři miliony a ve statistice je u něj nyní evidován poměr vítězství a porážek 37:2.

Novozélanďan David Tua (vlevo) zasáhl v závěru druhého kola levým hákem bradu Lennoxe Lewise, ten však své tituly v klidu obhájil


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž