Láznička raději brzdí optimismus

Pardubice - Loni skončil hluboko v poli poražených, letos se zařadil mezi top favority. Viktora Lázničku k tomu opravňuje životní sezona. Stane se z "Viktora Čističe", jak jej nedávno překřtil kapitán českého týmu na šachové olympiádě, postrach velmistrovského turnaje? Pardubický šachista je raději opatrnější.

"Nejsem si jistý, jestli i já patřím k největším favoritům," uvedl osmnáctiletý student.

Možná až příliš skromná slova na nejmladšího českého šampiona a jednoho ze strůjců výborného 11. místa národního týmu na šachové olympiádě.

"Sedm a půl bodu z deseti možných byl můj životní výsledek. Potkal jsem se s nejlepšími šachisty na světě a jen těžko takový výsledek budu překonávat," vrací se k olympiádě v italském Turíně.

"Z Viktora vyrostl velký hráč. Na republice i olympiádě to byla fantazie, teď může zářit i na Czech Open," zamyslel se ředitel pardubického šachového festivalu Jan Mazuch.

"Ne ne, jestli se nestane nic mimořádného, měl by vyhrát Navara.
Ten je zatím o třídu lepší než já," dál odmítá nálepku favorita Láznička.

"A pak tam jsou i jiní. Najer,Wojtaszek nebo náš Štoček," vypočítává šachisty, kteří jsou podle něj nejvážnějšími kandidáty pardubického prvenství.

Láznička ale připouští, že na úspěchu na velmistrovském turnaji mu záleží. "Vloni jsem udělal chybu, že jsem se účastnil více turnajů. Teď půjdu jen rapid, abych se moc neunavil," říká.

Nervozita se prý Lázničky vůbec netýká. Netrpěl jí ani před olympiádou. "Pardubický turnaj není mistrovství světa. Sice budu hrát doma, ale nervózní nebudu."

Maturita čeká studenta pardubického gymnázia až příští rok, po turnaji si proto chce pořádně odpočinout.

"Budu relaxovat a flákat se," usmívá se čtrnáctý nejlepší světový šachista juniorského žebříčku. Do šachového světa se ponoří "až" v srpnu, kdy plánuje velmistrovský turnaj v Polanici, kterému přikládá zvláštní význam. "To proto, že je tam pozváno jen dvanáct šachistů. Nechci udělat ostudu."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž