Lucie Vaverková na mistrovství světa v kuželkách v Brně.

Lucie Vaverková na mistrovství světa v kuželkách v Brně. | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Kuželky v Brně zabodovaly, český účet narostl na osm medailí

  • 1
Bronzem na závěr ozdobili čeští kuželkáři domácí mistrovství světa v Brně. V královské disciplíně na 120 hodů sdružených jej vybojovala Lucie Vaverková, která předtím získala zlato ve sprintu. Rodačku z Rosic však mrzel sobotní semifinálový nezdar proti pozdější vítězce Sině Beisserové z Německa, o němž při rovnosti výsledku 2:2 na drahách rozhodlo šest kuželek v celkovém součtu.

"Myslím si, že rozhodla třetí dráha, kde jsem měla slabou dorážku. Byly tam těžké figury," posteskla si Vaverková. "Teď se mi celý šampionát hodnotí dost těžko, převládá zklamání z toho, že jsem se nedostala do finále. Na domácí mistrovství ale budu vzpomínat v dobrém, protože získat dvě medaile v jednotlivcích, to se nestává často," dodala 28letá hráčka.

Díky jejímu příspěvku obsadila domácí výprava v hodnocení národů mezi dospělými čtvrté místo, nejúspěšnější byli Maďaři. V součtu s předchozími soutěžemi juniorů a dorostenců si Češi pověsili na krk celkem osm medailí, z toho tři nejcennější.

Nejen proto hodnotí pořadatelé návrat kuželkářského šampionátu do Brna po 32 letech s nadšením. Na jeho sobotní vyvrcholení dorazilo do haly ve Vodově ulici šest stovek diváků, celkem se za dva týdny v hledišti vystřídaly tři tisícovky zvědavců. "To je krásné číslo," pochvaluje si ředitel turnaje Petr Vaňura.

"Padlo také devět světových rekordů, včetně toho mužského v hlavní kategorii, takže po sportovní stránce jsme velmi spokojení. A i jako organizátoři máme jen dobré ohlasy, včetně těch od zahraničních výprav," dodává. Lze tedy říct, že kuželky v Brně zabodovaly.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž