Krátce ze Sydney

Novozélandský sudí Craig Monaghan, který rozhodoval finálový zápas turnaje v judu v kategorii nad 100 kilogramů mezi Francouzem Douilletem a Japoncem Šinoharem, obdržel podle deníku New Zealand Herald anonymní dopis, v němž mu pisatel vyhrožuje smrtí. Monaghan proti sobě popudil japonské fanoušky, když ve finále rozhodl ve prospěch Evropana. Japonci tvrdí, že rozhodčí ve vyrovnaném zápase nepřiznal Šinoharovi body, které mu náležely.

DALŠÍ DOPING

Ruská atletka Světlana Pospelovová, mistry ně Evropy z halového šampionátu na 400 metrů, arménský vzpěrač Ašot Danieljan a norský reprezentant v řecko-římském zápase Fritz Aanes jsou dalšími sportovci, kteří měli na hrách pozitivní dopingový test. Danieljan kvůli tomu přišel o bronzovou medaili.

SAVON VYHRÁL POTŘETÍ

Kubánský boxer Felix Savon triumfoval v Sydney potřetí v řadě na olympijských hrách v kategorii do 91 kilogramů a vyrovnal tak rekord slavného krajana Teofila Stevensona. Třiatřicetiletý Savon, který v kariéře 379krát vyhrál a jen čtrnáctkrát odešel z ringu poražen, zřejmě po hrách ukončí kariéru. Tři zlaté medaile na olympiádě dokázal získat také Maďar László Papp v letech 1948, 1952 a 1956, ale nepovedlo se mu to ve stejné kategorii.

TRENÉR HONIL SUDÍHO

Trenér italského mužstva vodních pólistů Ratko Rudic dostal od vedení Mezinárodní plavecké federace FINA roční trest za svůj vzteklý výbuch po čtvrtfinálové porážce svého týmu od Maďarska. Jugoslávský rodák, jenž získal se svou původní vlastí zlaté olympijské medaile v roce 1984 a 1988 a s Itálií v roce 1992, neudržel po utkání nervy na uzdě, honil u bazénu jednoho z rozhodčích a křičel na něho. Nakonec ho musel uklidnit uniformovaný pracovník bezpečnostní služby. Na tiskové konferenci Rudic obvinil rozhodčí ze spiknutí proti jeho mužstvu. "Nemám ale žádný důkaz," dodal trenér Italů.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž