Anna Cappelliniová a Luca Lanotte na mistrovství Evropy v Ostravě | foto: AP

Na ledu hranice mizí. A tak Američanka reprezentuje Litvu, Gruzii i Izrael

  • 3
Po tiskové konferenci vicemistryně Evropy v tancích na ledě Anna Cappelliniová v Ostravě říká: „Mám hlad jako vlk.“ Na té větě by nebylo nic až tak překvapivého, kdyby ji pronesla italsky. Nebo anglicky. Ale ona vyrukovala hned s češtinou.

„Jo, trošku rozumim,“ přidá opět česky. Snaží se i kvůli manželovým rodičům. Aby si s nima lépe popovídala.

Jejím manželem je brněnský rodák Ondřej Hotárek, který když nenašel parťačku pro sportovní dvojice v Česku, reprezentuje Itálii. V krasobruslení, především v párových kategoriích, se občas hranice ztrácejí.

Na ledu vystřídal Hotárek vedle sebe čtyři ženy. Nyní bruslí s Valentinou Marcheiovou, ale životní lásku nalezl v jiné kategorii.

V Ostravě obsadil s Marcheiovou ve dvojicích šesté místo, zatímco Cappelliniová dosáhla s partnerem Lanottem na stříbrné medaile.

Valentina Marcheiová a Ondřej Hotárek na mistrovství Evropy v Ostravě

JAKO DOMA. Tak si připadal Ondřej Hotárek v Ostravě, i když reprezentoval Itálii. S Valentinou Marcheiovou skončili ve sportovních dvojicích šestí.

„Každý rok jsem s Ondrou třikrát v Česku,“ říká Anna Cappelliniová. V Miláně si pořídili dům, v němž se často míjejí, zvlášť když mají odlišný program startů na podnicích Grand Prix. „Tak půl roku přesto trávíme spolu.“

Ačkoliv to ještě oficiálně neoznámili, příští rok po olympiádě v Pchjong-čchangu oba plánují konec kariéry. Hotárek oslavil přímo v Ostravě 33. narozeniny, i jeho žena brzy rozšíří řady třicátníků.

„Až skončíme se závody, budeme už spolu pořád,“ prohodí Cappelliniová a zasměje se: „Ačkoliv lidé říkají, že pro manžele může být i lepší, když se občas nějaký čas nevidí. Víc se potom na sebe těší.“

Návrat matky tří dětí

Krasobruslařský svět je plný podivuhodných vztahů, příběhů a rošád. Vezměte si třeba Britku Zoe Jonesovou. V zimě 1998 ji ještě coby sólistku připravilo zranění o hry v Naganu. Na jaře 2002 ukončila kariéru. Pak porodila tři děti Zarah, Ziniu a Zkaie, vystřídala dva manžely, deset let se živila jako trenérka v Kanadě, než si předloni v šestatřiceti usmyslela, že kvůli zlepšení fyzičky začne opět sama bruslit.

Vyhrála tři veteránské závody a přečetla si, že Francouz Christopher Boyadji shání novou partnerku do dvojice. Napsala mu. „Ani jsem nečekala, že odepíše.“

Což původně vskutku nechtěl. „Pomyslel jsem si: Ta je moc stará,“ přiznává 27letý Boyadji.

Když mu vybouchla jiná rozjednaná bruslařka, přece jen napsal. Jonesová se s ním vrátila do závodů dospělých po 14leté odmlce, v Ostravě skončili dvanáctí a Boyadji najednou tvrdí: „Zoe má stále tělo jako dvacetiletá.“

A teď potřebuji další občanství

Ukončit kariéru chtěla po plastice zkříženého vazu také česká tanečnice Lucie Myslivečková. V 27 letech se stala trenérkou v Norsku a přijala pracovní nabídku na Islandu.

ČEŠKA BRUSLÍ ZA SLOVENSKO. Lucie Myslivečková a Lukáš Csölley byli v Ostravě šestnáctí. V roce 2011 byla v českých barvách s Novákem na ME dokonce desátá.

„Měla jsem tam bydlet v malé vesnici, ve které je zima celý rok. Místo toho jsem skončila v Itálii,“ uvedla pro server Absolute Skating. V Itálii se připravuje slovenský reprezentant Lukáš Csölley. Ten se jí po rozchodu s italskou partnerkou Testaovou ozval na Skypu: „Nechceš se mnou bruslit?“ A tak bude Myslivečková kvůli hrám v Koreji žádat o slovenské občanství.

Mezinárodní bruslařská unie (ISU) nařizuje při změně země jen dvouletou závodní přestávku. Zato olympijský výbor požaduje pro start na olympiádě právě i občanství.

Přesto se najdou páry, v nichž oba bruslaři vlastně patří jinam. Příklad: čtvrtí z kategorie tanců Isabella Tobiasová a Ilja Tkačenko.

Ona, dcera prezidenta přední makléřské společnosti, pochází z New Yorku. Kvůli větší šanci proniknout na mezinárodní scénu však reprezentovala Gruzii a Litvu.

On se narodil v ruském Permu, nicméně přijal nabídku, ať závodí s Tobiasovou v barvách Izraele. Aby se to nepletlo, trénují v Detroitu. A čím déle jsou spolu, tím jsou nebezpečnější i pro páry z Ruska a USA.

Isabella Tobiasová a Ilja Tkačenko na mistrovství Evropy v Ostravě

SEŠLI SE V IZRAELI. Američanka Tobiasová a Rus Tkačenko.

Tobiasová, mezitím majitelka občanství USA a Litvy, nyní potřebuje kvůli vidině pěti kruhů do sbírky i to izraelské.

Koneckonců i v českém tanečním páru byste našli dívku, která přišla na svět v Torontu jako Nicole Kuzmich, ale teď už vlastní český pas na jméno Nicole Kuzmichová, včetně koncovky -ová. A jejím partnerem je Alexander Sinicyn, v Praze narozený syn ruských rodičů, kteří se v Česku usadili.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž