Kouč Sáblíkové stále šetří. Musí

Erfurt, Praha - Ve středu večer rychlobruslařský kouč Petr Novák namasíroval Martinu Sáblíkovou a promačkal břicho své další svěřenkyni, Andree Jirků. "Ája měla střevní problémy, tak jsem utíkal za ruským doktorem, aby nám vypomohl s práškem na vyčištění střev," líčil Novák z Erfurtu, dalšího dějiště Světového poháru.

Ráno vypisoval Novák přihlášky a antidopingové deklarace. Následovaly trénink, oběd, odpolední trénink, jednání s organizátory.

"Pak nás zve na večeři Gunda Niemannová, slavná německá rychlobruslařka. Chce si popovídat s Martinou – a německá televize to bude natáčet."

U své "soukromé" party závodníků, které sdružil do Novis týmu, se Novák nezastaví. Stal se mužem pro všechno: koučem, vedoucím výpravy, masérem, lékařem, psychologem i řidičem. "Už jsem s nimi najezdil přes dva miliony kilometrů." "Ještě je kuchařem. Umí vynikající steaky," dodává Sáblíková.

Mimořádně oceňuje i Novákovy psychologické vlohy. "On je tak správně praštěnej, že nás vždycky před závodem dobře naladí. Ani nestihneme být nervózní."

Jistě, často řeší Novák také dilema typu: Tým by potřeboval namasírovat, ale já musím na losování.

Přesto se navzdory přibývajícím sponzorům brání rozšíření realizačního týmu. "Vidím, jak to potom nefunguje třeba u Poláků, když do všeho kecá moc lidí." Raději tedy doufá: "Snad se z toho nezblázním."

Od letoška pomáhá jeho týmu marketingová agentura Sport Invest, dostanou na přípravu 5 milionů korun. Ani teď však nerozhazují. "Naštěstí mám kontakty na laciné ubytování," říká kouč.

V Collalbu před evropským šampionátem bydleli v pronájmu za 15 eur na osobu a noc. V Heerenveenu při světovém mistrovství v chatce v kempu, daleko od haly. "Jasně, bylo by ideální, přebývat v hotelích jako ostatní," uznává Novák. "Ale ty stojí třeba 100 eur na osobu a den. To bychom pak dali čtvrt milionu za jeden tréninkový tábor. Což je moc."

K ideální přípravě by údajně potřeboval 7 až 8 milionů korun na rok.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž