Kentucky Derby, Giacomo

Kentucky Derby, Giacomo - Vítěz Kentucky Derby kůň Giacomo v sedle s Mikem Smithem. | foto: Reuters

Kentucky Derby vyhrál outsider Giacomo

Louisville - Nejslavnější americký dostih Kentucky Derby vyhrál kůň Giacomo v sedle s žokejem Mikem Smithem. Svěřenec trenéra Johna Shirreffse zvítězil v dramatickém doběhu o tři čtvrtě délky Po první čtvrtině dostihu si přitom Giacomo mezi dvaceti soupeři držel až předposlední příčku.

V letošním derby závodili tříletí koně na pískové dráze o dva miliony dolarů a dostih viděla druhá nejvyšší návštěva v historii 156 435 diváků. Dva z velkých favoritů Bellamy Road a High Fly se dlouho drželi vedoucího Spanish Chestnuta, jak se ale ukázalo v závěru, ten nasadil příliš rychlé tempo a všichni konkurenti mu nakonec podlehli.

Do cílové roviny tak šel s největšími nadějemi Afleet Alex, ale dvě stě metrů před cílem se na něj dotáhl outsider Closing Argument a vzápětí i mocně finišující Giacomo, a právě ten rozhodl souboj ve svůj prospěch.

Closing Argument odsunul Afleet Alexe na třetí místo, hlavní favorit Bellamy Road doběhl až sedmý. 

Vítěz byl v 131. ročníku dostihu druhým největším outsiderem, který kdy derby vyhrál: na jeho vítězství se vyplácelo 51 dolarů za jeden vsazený.

Ještě beznadějnější kurz měl z vítězů dostihu pouze Donerail v roce 1913.

Shirreffs poslal do Kentucky Derby svého prvního svěřence a hned slavný dostih vyhrál, stejně jako se to loni povedlo trenéru Johnu Servisovi a předloni Barclayi Taggovi.

Naopak Nick Zito, který na start vyslal pětici svěřenců, musí na své třetí vítězství v Kentucky opět počkat.  "Byla to skvělá odplata za jeho otce," komentoval Giacomův nečekaný triumf žokej Mike Smith.

Otcem vítězného koně je Holy Bull, který v Kentucky Derby 1994 jako velký favorit prohrál právě se Zitovým svěřencem Go for Ginem.

Giacomo by se za dva týdny měl objevit na startu druhého dostihu americké Trojkoruny Preakness Stakes. Pokud by vyhrál i tam, udržel by si naději na zisk prémie pěti milionů dolarů pro vítěze všech tří dostihů Trojkoruny.

Výsledky (2000 m, dotace dva miliony dolarů):
1. Giacomo (ž. Smith, tr. John Shirreffs, maj. Manželé Mossovi, USA), 2. Closing Argument, 3. Afleet Alex. Výrok: 3/4 - hlava - 1 1/2. Čas: 2:02,75.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž