Ruska Kamila Valijevová na ZOH 2022 v Pekingu. (17. února 2022)

Ruska Kamila Valijevová na ZOH 2022 v Pekingu. (17. února 2022) | foto: ČTK

Dopingový případ krasobruslařky Valijevové se k arbitráži dostane v září

  • 1
Více než rok a půl po pozitivním dopingovém testu by se letos mohl uzavřít případ ruské krasobruslařky Kamily Valijevové. Sportovní arbitrážní soud CAS oznámil, že se kauzou, která ovlivnila loňské olympijské hry v Pekingu, bude zabývat od 26. do 29. září. Slyšení v Lausanne bude neveřejné.

CAS ke kauze nyní už sedmnáctileté závodnice registruje tři různá odvolání. Jako první se letos v únoru na arbitráž obrátila Světová antidopingová agentura (WADA), kterou bezprostředně následovala Mezinárodní bruslařská unie (ISU) a nakonec i ruská antidopingová agentura RUSADA.

„V tuto chvíli nelze říci, kdy bude vyhlášeno konečné rozhodnutí,“ uvedl CAS při oznámení termínu slyšení. Rozhodnutí CAS je konečné a závazné, s výjimkou práva zúčastněných stran podat do 30 dnů odvolání k švýcarskému federálnímu nejvyššímu soudu z procesních důvodů.

WADA požaduje čtyřletý zákaz startů, ISU chce nechat rozhodnutí o délce trestu na arbitráži. Zároveň ale ISU žádá diskvalifikaci Valijevové ze všech soutěží od data pozitivního nálezu, který měla tehdy patnáctiletá krasobruslařka v prosinci 2021 na ruském šampionátu. Arbitráž tak má rozhodnout i o konečném pořadí soutěže družstev na hrách v Pekingu.

Bez postihu nechce na rozdíl od vlastní disciplinární komise dopingový nález nechat ani RUSADA. Navrhuje ale udělit mladé reprezentantce jen napomenutí a žádá o ponechání zlaté medaile z olympijské soutěže družstev.

Valijevová bez trestu? WADA se odvolala, žádá čtyřletý distanc

Informace o dopingovém nálezu Valijevové byla zveřejněna až po úvodním olympijském závodu. Mezinárodní olympijský výbor kvůli kauze odložil udělení medailí, Rusce ale umožnil nastoupit do soutěže žen. V ní byla hlavní favoritkou, ale vystoupení pod tlakem okolností nezvládla a obsadila čtvrté místo.

Případ vyšetřovala ruská antidopingová agentura, která uznala, že Valijevová porušila pravidla, ale neshledala, že by tak učinila úmyslně nebo z nedbalosti. Disciplinární komise RUSADA se rozhodla nechat kauzu bez potrestání.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž