Kajakářka Karolína Galušková si dojela ve finále Světového poháru ve vodním...

Kajakářka Karolína Galušková si dojela ve finále Světového poháru ve vodním slalomu v Augsburgu pro třetí místo. | foto: AP

Kajakářka od Otavy prohnala svět. Paráda, jásala Galušková, třetí v SP

  • 0
Devatenáctiletá kajakářka Karolína Galušková přetavila hned svůj první start ve finále Světového poháru v bronzovou medaili. Na kanále v německém Augsburgu byly rychlejší jen vítězná Němka Ricarda Funková a česká legenda Štěpánka Hilgertová, dvojnásobná olympijská šampionka.

„Je to paráda. Jsem nesmírně ráda, že se mi to takhle povedlo,“ rozplývala se Karolina Galušková v autě cestou z Německa domů na Šumavu. „Důležitá byla už semifinálová jízda, ty mně na předchozích závodech moc nešly. Finále už bylo hop nebo trop,“ dodala dvojnásobná juniorská mistryně Evropy a šestá z letošního světového šampionátu do 23 let v australském Penrithu.

Bronz z Augsburgu ale řadí výše než předchozí úspěchy. „Přece jen je to dospělácký závod. Atmosféra byla parádní,“ pochvalovala si , talentovaná závodnice z Tedražic u Sušice,. Jak by ne, palce jí na břehu drželi i oba rodiče.

Kanál v Augsburgu Galuškové sedí, už loni tady byla při svém druhém startu v závodě Světového poháru žen šestá. „Ani nevím, proč to tak je. Ale dneska jsem si na loňské finále hned vzpomněla,“ vyprávěla s nadšením. A přesto, že loňskou šestou příčku ještě vylepšila, našla ve svojí nedělní finálové jízdě nedostatky. „Byly tam dvě tři chybky.“

I když od letoška trénuje Karolina Galušková ve skupině s Vavřincem Hradilkem a Vítem Přindišem, stále závodí za mateřský KVS Sušice a převážně trénuje doma na Šumavě. „Dcera je hrdá, že jako vesničanka poráží soupeřky z profesionálních klubů,“ usmívá se její otec a donedávna ještě trenér Vladislav Galuška. Sám je ale rád, že Karolina už začala trénovat v Praze. „Já mám aspoň víc času na další dvě dcery,“ usmál se Galuška.

Kdo ví, možná u Sušice rostou další šampionky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž