Janků možná na olympiádu nepojede

P r a h a - Zařazení výškaře Tomáše Janků do české nominace na olympijské hry je ohroženo. Pětadvacetiletý závodník pražské Dukly sice splnil požadovaná kritéria svazu na mítinku v Bílině, ale jeho výkon 230 cm byl zpochybněn. Dnes se bude případem zabývat výkonný výbor Českého atletického svazu (ČAS) a rozhodne, jestli Janků zůstane v návrhu nominace, kterou bude v pondělí schvalovat Český olympijský výbor.
Výkon Tomáše Janků zpochybnil Ctibor Nezdařil, trenér dalšího výškaře Svatoslava Tona. Poukázal na to, že závody v Bílině nebyly uvedeny v termínové listině svazu a navíc tvrdí, že Janků limit ve skutečnosti vůbec neskočil. Nezdařil konstatoval, že mladší z bratrské dvojice Janků překonal 27. července v Bílině nikoliv 230 cm, ale výšku zhruba o jedenáct centimetrů nižší. Svůj názor dokumentoval grafickým rozborem skoku. 

"Byl jsem se v Bílině na místě osobně přesvědčit. Mluvil jsem s rozhodčími, prohlédl si stojany a změřil rozteče držáků laťky. Navíc si svaz nechal udělat nezávislou expertízu
videozáznamu České televize z inkriminovaného skoku, z níž by se dala výška laťky na stojanech vypočítat. Její výsledek ale budeme znát až v pátek. Proto bych nechtěl předjímat další postup," řekl generální sekretář svazu František Fojt.

V případě, že by expertíza Nezdařilova obvinění potvrdila, svaz by s největší pravděpodobností Tomáše Janků ze seznamu nominovaných na OH stáhl.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž