Plavání, ilustrační foto

Plavání, ilustrační foto | foto: Radek Kalhous, MAFRA

Liberecký plavec Bursa splnil na Slovensku limit pro MS i ME juniorů

  • 0
Plavec Jakub Bursa splnil limit pro start na letošním evropském i světovém šampionátu juniorů. Osmnáctiletý závodník Slavie Liberec zaplaval požadovaný čas na Velké ceně Slovenska, kde na dlouhé polohovce dosáhl výkonu 4:24.80.

 Bursa už od žákovských dob patří k velkým nadějím českého plavání. Před čtyřmi lety získal na mistrovství republiky do 14 let šest zlatých medailí. Prakticky celou kariéru připravuje jeho tréninkový program Štěpán Matek, nejprve v Jablonci a v poslední době ve Slavii Liberec. 

„Zaplavaným časem 4:24.80 zaostal pouze půl sekundy za svým dorosteneckým rekordem z roku 2019. Je to velký příslib do probíhající sezony. Naším cílem je získat medaili na letním evropském šampionátu juniorů na 400 metrů polohový závod, k čemuž bude potřeba posunout dorostenecký rekord někam na nebo pod hranici seniorského českého rekordu 4:18.34,“ nastínil trenér ambice svého svěřence.

Bursa má aktuálně v držení juniorský rekord právě na dlouhé polohovce. Díky splněnému limitu na této trati se může v poklidu připravovat na oba juniorské šampionáty, na evropský na začátku srpna v Římě a světový na konci srpna v Kazani. 

„Jakub je vyloženě skutečný polohovkář, je všestranný. Dokáže zaplavat 200 metrů prakticky každým plaveckým způsobem, aby byl konkurenceschopný s plavci specialisty. Osobně tvrdím, že má před sebou velkou budoucnost a je velkým příslibem další generace českých plavců, kteří by měli dosahovat konkurenceschopných výsledků směrem k olympiádě 2024,“ zdůraznil kouč Matek.

Plavce, který se narodil před 18 lety v Turnově, bere skoro jako člena rodiny. „S Jakubem Bursou spolupracujeme ve vztahu trenér-svěřenec už od jeho deseti let. Už od žákovských let bylo jasné, že má velký talent. V průběhu naší spolupráce se navíc ukázalo, že Kuba umí neskutečně tréninkově zabrat a dokáže díky své psychické odolnosti a dobré regeneraci snést velké tréninkové dávky,“ zhodnotil Bursovy silné stránky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž