Jak veslař připravuje kanoistům mistrovství

Ústí nad Labem - "Couval" připravuje v Račicích evropský šampionát pro "cákaly". V překladu: veslař Zdeněk Pecka, dvojnásobný olympijský medailista, je generálním manažerem organizačního výboru mistrovství Evropy kanoistů, které se na umělém kanálu v Račicích, jež leží pod Řípem nedaleko Roudnice nad Labem, uskuteční zkraje července.

Přitom veslaři a kanoisté, to dřív býval vztah na ostří nože. Možná i Pecka přispěl k uklidnění.

"Je zajímavé, že jsem osoba, která jako jediná vidí do kuchyně oběma svazům," tvrdí Pecka z pozice šéfa račického areálu, který společně vlastní veslaři a kanoisté.

"Mně osobně nedělá žádné problémy jim pomáhat. Dřív vztahy nebyly optimální, ale teď jsou dobré. Plním roli tlumočníka mezi oběma svazy."

Ale drobnému pošťuchování se nevyhne. Kanoisté říkají veslařům "couvalové", protože jezdí zády ke směru jízdy, ti jim odpovídají, že jsou "cákalové".

"Jsou pokaždé mokří až za ušima," líčí Pecka.

Když včera představoval šampionát v Ústí nad Labem, hejtman kraje Jan Šulc vtipkoval: "Kdo se vsadí, že já nebo pan Pecka vydržíme v kánoi déle než minutu, budu mu tleskat."

Ústecký primátor Petr Gandalovič, kterého kdysi v Pardubicích trénoval otec Martina Doktora, se přihlásil: "Sázku bych přijal!" Avšak Pecka jen zavrtěl hlavou: "Určitě bych prohrál."

Na kánoi totiž strávil všehovšudy jen pár vteřin života, než spadl. "Zkusil jsem na ni vlézt jen jednou a už nikdy víc. Hned jsem byl ve vodě. Na tom se nedá udržet, to je proti zákonitostem přírody."

Mistrovství Evropy v Račicích se letos v létě zúčastní na 700 kanoistů z více než 36 zemí. Pecka zároveň usiluje o dostavbu kanálu, aby měl při případné kandidatuře Prahy na hry parametry olympijského sportoviště.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž