Jachtařka obeplula o samotě svět

Newport, Praha - Proplula hurikánem, ale hůř jí bylo, když na klidném oceánu bojovala se samotou. Britská jachtařka Emma Richardsová jako první žena dokončila závod Around Alone, nejdelší trať, kterou člověk musí zvládnout sám. Ve svých 28 letech je nemladší účastnicí. Celkově dojela čtvrtá. „Osamělost člověka ničí, hlavně když všechno běží dobře. Pak teprve vám scházejí přátelé,“ řekla Richardsová, když dorazila do amerického přístavu Newport, kde závod začal prologem loni 12. září.

Během pěti etap strávila na moři 132 dní, sama na osmnáctimetrové jachtě ujela přes 62 tisíc kilometrů. „Nemůžu uvěřit, že to mám za sebou,“ prohlásila. Vítal ji špalír lidí, rodiče a přátelé za ní přiletěli z Velké Británie.

Na lodi se pohybovala už jako batole, první mistrovský závod zvládla v jedenácti letech. Na univerzitě v Glasgow, kde vystudovala sportovní medicínu, se stala členkou skotského olympijského týmu.

Cesta kolem světa však byla zdaleka největší výzvou. Už cestou se Richardsová zapsala do knihy rekordů jako první žena, jež sama přeplula Atlantik od západu na východ.

Ale pohodové dny střídaly nepříjemné. Jachtařka si víc než den sešívala hlavní plachtu, kterou roztrhl vítr. Plula i místy, kde se pohybují piráti. Denně spala jen přes čtyři hodiny. Pila vodu a čaj, a když se jí nechtělo vařit, jedla oblíbené sušenky. A hygiena? Místo sprchy kbelík mořské vody nebo dětské ubrousky.

Dostávala tisíce e-mailů od fanoušků, její cestu sledoval celý svět.

I přes úspěch se však Richardsová už na podobný závod nechystá. „Ne, tohle pořád není moje hra,“ řekla. „Teď se těším na pořádný spánek v suché posteli, která se nehoupe.“


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Jachting, Loď, Newport