Jachtař Křížek trénuje s Novozélanďany

Auckland, Plzeň - Plzeňský jachtař David Křížek, člen reprezentačního týmu Rodop CZE-1, se na Novém Zélandu připravuje spolu s dalšími pěti týmovými kolegy na mistrovství světa v Team Racingu. Šampionát začne úvodními jízdami poslední lednový den. Přímo z jeho dějiště, Aucklandu, informuje Křížek o přípravách českých jachtařů.
22. leden - Začínáme

Konečně trénujeme. Pod vedením zkušených místních trenérů odjel náš tým během prvních dvou dnů šestačtyřicet (!) soubojů s týmem Nového Zélandu 3. To je přibližně stejná dávka jako za celou sérii Českého poháru a mistrovství České republiky. Zpočátku byly souboje poměrně vyrovnané, ale se sílícím větrem se prosazoval více náš tým. Trénink zpovzdálí sledoval také Rod Davies, skipper týmu PRADA startujícího v prestižním Poháru Ameriky. Jemu však závodníci jen neradi půjčují loď. Prý je urputný bojovník a na materiálu mu příliš nezáleží. Těšíme se na další dny. Poradci našeho týmu budou dva nejlepší matchracingoví junioři světa. Mají dokonale promyšlenou strategii, jak na soupeře vyzrát.

23. leden - Chvíli pršelo

Dnešní trénink začínal až kolem jedenácté. Přes noc a celé dopoledne totiž poprchávalo, ale kolem poledního se opět vyjasnilo a vítr postupně zesiloval. Náš tým Rodop CZE-1 nejprve sledoval souboje týmů Nového Zélandu 3 a 1 a pak nastoupil proti úřadujícím mistrům světa, domácí elitní sestavě. Musím se pochlubit, poměrně se nám dařilo. Pomohla plánovaná změna taktiky a zlepšení startů. Celkově se našemu týmu podařilo vyhrát pět z dvanácti soubojů v různých povětrnostních podmínkách, od 4 do 12 m/s. Týmu zbývají ještě dva dny soustředění. Nyní se posádky zaměří zejména na předstartovní manévry a rychlost.

24. leden - Daří se nám

Dnes jsme měli za sparringpartnery opět členy třetího týmu Nového Zélandu. Vítr neustále zesiloval a náš tým vítězil v jedné rozjížďce za druhou. Nakonec bylo skóre 10:2 pro nás. Odpolední trénink jsme přerušili pro silný vítr. Zítra odjíždíme na čtyři dny na sever ostrova, kvůli odreagování a relaxaci. Ve středu 29. ledna se vrátíme k tréninku, čeká nás druhý tým Velké Británie. Nálada je výborná, pouze počasí se trošku pohoršilo. Ale větru je stále dost.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Jachting