Momentka ze startu musherského závodu Iditarod

Momentka ze startu musherského závodu Iditarod | foto: Reuters

Na Iditarodu se střílelo. Šampion musel zabít agresivního losa

  • 0
Tradiční závod psích spřežení Iditarod měl dramatický úvod. Pětinásobný šampion Dallas Seavey v noci na pondělí v sebeobraně zastřelil losa, který se střetl s jeho psy. V závodě na Aljašce pokračuje a může usilovat o rekordní šesté vítězství.

Iditarod odstartoval v neděli odpoledne tamního času. Před druhou hodinou ranní v pondělí Seavey zastřelil losa, který byl pro jeho spřežení nebezpečný. Tou dobou měl za sebou zhruba desetinu závodu dlouhého 1000 mil (1609 kilometrů).

Na střet s losem doplatil zraněním jeden z jeho psů. Toho Seavey proto musel zanechat na dalším kontrolním bodu, odkud ho pořadatelé nechali odvézt do Anchorage k veterináři.

Pravidla Iditarodu s tímto druhem nebezpečí počítají. Musheři mohou mít u sebe střelné zbraně na obranu před velkými zvířaty, jako je los, bizon nebo severoamerický sob nazývaný karibu. Pokud nějaké takové zvíře zastřelí, musí ho na místě vyvrhnout. V tom jim mají pomáhat musheři, kteří projíždějí okolo. Informace o zastřeleném losovi už má aljašská policie. Pořadatelé uvedli, že udělají všechno pro to, aby ze zvířete zachránili maso.

Dallas Seavey před startem musherského závodu Iditarod

Není to poprvé, co závodník na Iditarodu zastřelil losa. V roce 1985 musela Susan Butcherová odstoupit z prvního místa, když jí los zabil dva psy a dalších třináct zranil. Bránila se tehdy sekerou a bundou. Losa zastřelil musher, který přijel na místo později. Butcherová sice tehdejší ročník nedokončila, ale později Iditarod čtyřikrát vyhrála.

Více triumfů mají jen Seavey a Rick Swenson. Případným šestým vítězstvím by se čerstvě sedmatřicetiletý Seavey v čele této statistiky osamostatnil. V cíli budou nejlepší musheři příští týden, Iditarod vítěznému spřežení obvykle trvá osm až devět dní.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž