Hruška výborně zahájil Vueltu

M a l a g a -
Cyklista Jan Hruška potvrdil v úvodu slavné Vuelty pověst skvělého časovkáře. V sobotní první etapě, časovce na 13,3 kilometru v ulicích Malagy, dojel jezdec španělské stáje Vitalicio Seguros třetí. "Nemohu být nespokojen, ale chtěl jsem vyhrát," pravil Hruška. Prvenství vybojoval dvojnásobný vítěz Vuelty, švýcarský jezdec Alex Zülle, druhý skončil domácí favorit Abraham Olano. Až dvacátý dojel obhájce prvenství Jan Ullrich z Německa. Druhou etapu, která vedla z Malagy do Cordóby a měřila 167,5 kilometru, včera v hromadném spurtu vyhrál španělský mistr světa Oscar Freire. Zlatý trikot vedoucího jezdce průběžného pořadí drží Zülle, na třetím místě zůstává Hruška, jenž včera dojel v hlavním pelotonu. "Čtyři vteřiny ztráty na Zülleho a dvě na Olana jsou pro mě poté, co jsem po Giru dlouho nemohl závodit, důležité. Povzbuzují mě, že jsem snad na dobré cestě za slušnou formou na olympiádě," řekl po časovce Hruška, jenž po Giro d'Italia musel 46 dnů vynechat kvůli streptokokovi v krku. V třiceti stupních se Hruška prosadil plynulou jízdou, tempo udržel od startu až do cíle. "Přesně vím, kde jsem ztratil. Při dojíždění patnáctiprocentního stoupání jsem až do posledního momentu držel těžký převod. Možná jsem tím získal vteřinu, ale už jsem najel na zvlněný asfalt a rozvibrovaný řetěz se mi nepovedlo přehodit z velkého talíře na malý. Tři sta metrů to byla jízda na těžkou pilu," vyčítal si Hruška. "Nikde jinde si nejsem vědom chyby. Myslím, že jsem nezaváhal v žádném sjezdu, jel jsem osmdesátkou, to bylo na hraně." Hruška startoval dvě minuty po Svoradovi, jehož dva kilometry před cílem předjel. "Hlasitě mě povzbuzoval. Do cíle za mnou přijel a křičel: Ty zvíře. To mě potěšilo, tak otevřený nebývá," přiznal Hruška.

Výsledky, 1. etapa (časovka 13,3 km): 1. Zülle (Švýc.) 17:08, 2. Olano (Šp.) -2, 3. Hruška -4, 4. Peňa (Kol.) -15, 5. Cuesta (Šp.) -21, 6. I. De Galdeano (Šp.) -28... 158. Svorada - 2:15.

2. etapa (167,5 km): 1. Freire (Šp.) 4:01:23, 2. Koerts (Niz.), 3. Zanotti (It.), 4. Garrido (Šp.), 5. Lombardi (It.), 6. Leoni (It.)... 12. Svorada, 135. Hruška všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Zülle 4:18:31, 2. Olano -2, 3. Hruška -4, 4. Peňa -15, 5. Cuesta -21, 6. I. De Galdeano -28.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž