Hrachovou čeká reprezentační premiéra

  • 1
Náchod - Poprvé pod vedením Marie Hrachové nastoupí v úterý reprezentace stolních tenistek. V utkání Evropské ligy, kvalifikace na mistrovství Evropy v Bělehradu 2007, se Češky střetnou od 17:00 s Polskem a v Náchodě jim po dvou porážkách půjde o premiérovou výhru ve skupině D.

Dvaačtyřicetiletá Hrachová vyhrála na konci uplynulého roku výběrové řízení na trenérku reprezentace, kterou převzala od Luboše Pěnkavy. "Budeme se maximálně snažit o první výhru, ale až zápas ukáže, jak to dopadne," řekla bronzová medailistka ve dvouhře na evropském šampionátu z roku 1985.

Jedničkou jejího výběru je v současnosti nejlepší tuzemská hráčka Renáta Štrbíková. Dále jsou v nominaci Iveta Vacenovská, Alena Vachovcová a skoro po dvou letech i Jana Dobešová.

"Vnitřně jsem přesvědčená, že do týmu patří. V českém žebříčku je třetí a v druhé německé lize poráží i Číňanky," řekla Hrachová. O složení tria pro utkání Hrachová rozhodne až před zápasem. 

Oporou polského celku bývá čínská rodačka Sü Ťie, 69. hráčka světa, ale její účast je nejistá. "Já tomu nevěřím. Uvidíme, kdo opravdu přijede," řekla Hrachová, stále ještě aktivní extraligová hráčka a trenérka Frýdlantu nad Ostravicí.

Její protějšek Leszek Kucharski ovšem na internetové stránce polského svazu řekl, že Sü Ťie nepřijede; postrádat musí i zraněnou Kingu Stefanskou a Natalii Partykovou. Na utkání nominoval Moniku Pietkiewiczovou, Martu Golotovou, Magdalenu Cichockou a Martu Smetekovou.

Češky se s Polkami střetly naposledy na ME a podlehly hladce 0:3 na zápasy. Nyní potřebují zvítězit, aby si uchovaly naději na umístění do třetího místo v Evropské lize a šanci hrát na ME v Bělehradu o medaile.

"Že bychom mohly prohrát, to ani nemohu říci nahlas, to by už bylo hodně špatné. Určitě se budeme hodně snažit, neboť buďme realisti, pokud nevyhrajeme, bude moc těžké uhrát třetí místo," řekla Vacenovská serveru pingpong.cz.

Stolní tenistky prohrály oba předchozí zápasy. V Rakousku neuhrály ani bod a doma podlehly Slovinsku 2:3. Polky zvítězily ve Slovinsku, ale prohrály doma s Rakušankami. 

Evropská liga bude pokračovat na podzim, 5. září Češky přivítají Rakousko a 23. listopadu pojedou do Slovinska. 

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž