Hráček vzdoroval na Žofíně mistru světa

Praha - Před šachistu Zbyňka Hráčka se v prvním kole turnaje Eurotel World Chess Trophy postavil gigant tohoto sportu. Druhý hráč světového žebříčku a nedávný pokořitel legandárního Kasparova Vladimir Kramnik. Překvapení se nekonalo a český reprezentant prohrál obě partie. S postupem nepočítal, přesto byl na sebe naštvaný. "Umím hrát mnohem lépe. Zejména první hra s bílými kameny se mi nepovedla. Po dvou drobných nepřesnostech jsem udělal hrubou chybu. Po prohře s výhodnější barvou jsem už měl malou naději," pokrčil rameny český šachista číslo dvě. Turnaj sledujeme on-line Movsesjan se loučil s aplausem

Ve druhé partii byl mistru světa vyrovnanějším soupeřem, ale po nadějném začátku rovněž odcházel se sklopenou hlavou. "Musel jsem riskovat, po ztrátě v prvním duelu mi nic jiného nezbývalo. Začal jsem Dámskou indickou a vypadalo to celkem nadějně," popisoval.

Poté však Hráček ztratil vysunutou dámu a Kramnik postupně získal převahu. I Kramnik však Hráčkovi při analýze partie přiznal, že střední část byla dosti nejasná.

Pro Zbyňka Hráčka to byl první turnaj nejvyšší kategorie. Navíc začal před domácím publikem s mistrem světa. "V první hře jsem byl zbytečně nervózní. Moc jsem chtěl a zkazil to. Musím přiznat, že jsem podlehl atmosféře," sklopil hráč oči.

Stejně jako Movsesjana potěšila i Hráčka četné publikum, na šachovou hru nepříliš obvyklé. "Organizace je tady skvělá. A těch lidí. Připomíná mi to velké šachové turnaje v SSSR za éry komunismu," prozradil Hráček.

Pondělní zápasy prvního kola:
Hráček - Kramnik 0-2, Karpov - Short 1.5-0.5, Morozevič - Movsesjan 1.5-0.5, Jussupov - Barejev 1.5-0.5, Piket - Svidler 0-2, Širov - Gurevič 3-1, Topalov - Milov 2.5-1.5, Grischuk - Tkachiev 3:2.

Český šachista Zbyněk Hráček si na turnaji v Praze vyzkoušel, jak se hraje proti mistrovi světa Vladimiru Kramnikovi


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž