Horáčková získala titul, stříbro přidal Nekolný

Plzeň - Lukostřelci z Plzně měli pozlacené ruce na mistrovství České republiky v terčové lukostřelbě, které se konalo v Novém Městě nad Metují. Barbora Horáčková vybojovala český titul v divizi olympijský luk, její oddílový kolega z plzeňského Arcusu Michal Nekolný skončil ve finále s kladkovým lukem stříbrný.

V kvalifikaci však Nekolný překonal vlastní, čtyři roky starý český rekord v sestavě 2x70 metrů. Jeho nová hodnota činí 684 body.

"Je to moje první velké zlato v dospělé kategorii v hlavní lukostřelecké disciplíně," radovala se Barbora Horáčková. Vmistrovském závodě prošla Plzeňanka nejlépe olympijskou sestavou FITA.

Co to obnáší? V kvalifikaci vyslat přesně 72 šípů ze sedmdesáti metrů, v následné eliminaci pak ze stejné vzdálenosti další napínání tětivy. Nejprve úvodní kola po osmnácti výstřelech, od čtvrtfinále až po finále pak dohromady dalších 36 šípů.
Horáčková je českou jedničkou, prožívá nejlepší sezonu v kariéře.

Zúčastnila se halového mistrovství Evropy v Itálii, na stejném venkovním šampionátu v Belgii vylepšila český rekord v sestavě FITA 70. S družstvem Arcusu vyhrála první ligu žen, teď přidala tuzemský titul. Čeká ji ještě mistrovství v terénní lukostřelbě.

„Loni jsem vyhrála Český pohár v terčové, halové i terénní lukostřelbě. Teď mám blízko ke stejnému úspěchu,“ naznačila Horáčková.

Mistrovství ČR v terčové lukostřelbě, olympijský luk - ženy: 1. B. Horáčková... 21. Krmášková (obě LK Arcus Plzeň)
muži: 1. Andreas (LK Votice)... 4. Hodač (LK Rokycany), 10. Heřman (LK Arcus Plzeň, 15. Polášek (1. LK Plzeň 1935), 23. Lníže, 25. Fencl, 28. Bartovský (vš. Arcus)
senioři: 1. Hámor (Kostelec na Hané)... 3. Stejskal (LK Rokycany).
Kladkový luk muži: 1. Procházka (I. královský LK), 2. M. Nekolný... 4. L. Nekolný, 5. Vlček (vš. Arcus).
Družstva, muži - olympijský luk: 1. TJ OP Prostějov... 6. LK Rokycany, 9. LK Arcus Plzeň A, 10. LK Plzeň 1935, 12. LK Arcus Plzeň B
kladkový luk: LK Votice, 2. LK Arcus Plzeň.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž