Obránce David Tyburec (druhý zleva) a brankář Leoš Gerlich se snaží zamezit slovenské šanci

Obránce David Tyburec (druhý zleva) a brankář Leoš Gerlich se snaží zamezit slovenské šanci | foto: Jan Donauschachtl, iDNES.cz

Hokejbalová reprezentace uspěla ve slovenském testu

  • 0
Byla to zatím nejtěžší zkouška připravenosti hokejbalové reprezentace na blížící se světový šampionát a svěřenci trenéra Drahomíra Kadlece v ní uspěli. První utkání v Nitře skončilo remizou 4:4 a v druhém duelu dokázali Češi domácí tým porazit 3:2. Národní tým tak neprohrál s mužstvem pořadatele mistrovství světa ani v jednom ze tří letošních vzájemných duelů.

Trenéru Kadlecovi chyběla v soubojích se Slováky především úderná hradecká dvojice Novák, Bacovský, jenže ani to českou ofenzivu nezastavilo. Češi v prvním duelu, který se hrál v Nitře, vsítili čtyři branky a přestože ještě pět minut před koncem utkání prohrávali, dokázali vyrovnat a získat tak cenný vklad do prestižního dvojzápasu.

Po celodenní cestě se nejlépe předvedli plzeňští hokejbalisté Adam Roušal s Ondřejem Kejřem, kteří zařídili první gól. U dalších tref pak byla hodně vidět hradecká spolupráce reprezentovaná čtveřicí Petr Chmel, Pavel Kubeš, Tomáš Hák a Jan Hrabica, do listiny střelců se zapsal také kladenský Jan Příhoda.

Nedělní souboj již nepřinesl tolik brankových příležitostí a ubylo také přesných zásahů. To však Čechům příliš nevadilo, protože díky zlepšené defenzivní činnosti, inkasovali jen dvakrát a sami zasadili Slovákům tři údery. Postarali se o ně plzeňští hráči Roušal a Kejř a hráč pražského Kertu  Lukáš Plzák.

Drahomír Kadlec byl s výkonem svého týmu spokojen, litoval jen dvou pasáží. "Ve třetí třetině sobotního utkání jsme se díky přesilovým hrám dostali pod velký tlak, který jsme nedokázali ustát. Hráli jsme dlouho ve třech a toho Slováci využili,“ řekl. "Ve druhém zápase jsme špatně vstoupili do prostřední části. Vypadalo to, jako by se hráči už viděli v kupé na cestě domů. Hráli jsme příliš pasivně, bez nasazení."

I přes zmiňovaná negativa však panuje spokojenost. "I když vím, kde má tým ještě rezervy," poznamenal zkušený kouč. Ten se nyní stejně jako hráči bude soustředit na práci v klubu a závěr extraligové sezóny. V nejvyšší české soutěži zbývá odehrát poslední tři kola základní části a pak následuje play-off. Do červnového světového šampionátu je tedy ještě dostatek času na případné změny, v taktice i složení týmu.

Slovensko - Česko 4:4

Branky a nahrávky: 5. Slovák (Hrivňák, Trhon), 11. Trhon, 32. Minarik (Slovák, Trhon), 35. Kapánek (Danko, Ladiver) - 2. Roušal (Kejř), 17. P. Chmel, 25. Příhoda (Kubeš, Hák), 41. Kubeš (Hrabica). Vyloučení: 8:12. Využití: 3:1. V oslabení: 0:1. Třetiny: 2:1, 0:2, 2:1.

Slovensko - Česko 2:3

Branky a nahrávky: 1. Dej (Chovan, Rímsky), 23.Thron (Ecker, Haring) - 6. Roušal, 33. Plzák (Kruček), 43. Kejř (Růžička). Vyloučení: 5:2. Využiti: 0:1. Třetiny: 1:1, 1:0, 0:2

Sestava Česka: Gerlich, Jirotka - Hrabica, Příhoda, Pospíšil, Tyburec, Růžička, Honický, Hák, M. Chmel - Topolánek, Kruček, Kubeš, P. Chmel, Průcha, Hudeček, Kypet, Kejř, Roušal, Bílý, Plzák, Poláček.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž