Hlaváčová jede na La Manche. Pro rekord

  • 3
Praha - Zlomit nejlepší výkon všech dob. To je cíl Yvetty Hlaváčové pro její třetí cestu přes kanál La Manche. Dvaatřicetiletá dálková plavkyně, která od loňska drží na Kanálu nejlepší ženský čas všech dob, chce být prvním člověkem, který zlomí hranici sedmi hodin. "Chci být nejrychlejší," říká odhodlaně.

Nezmar dálkového plavání Yvetta Hlaváčová má před sebou další vysněnou metu. Poté, co se jí přesně před rokem podařilo zdolat úžinu mezi Anglií a Francií v nejrychlejším ženském čase všech dob 7:25,16 hodin, má pro letošní zhruba 36 kilometrovou cestu mnohem vyšší cíl.

"Chci pro sebe získat absolutně nejlepší výkon všech dob." Ten časem 7:03 hodiny z roku 2005 drží německý plavec Christov Wandtratsch.

Slova Hlaváčové nejsou vyřčena jen tak naprázdno. Sama ví, že pokořit sedmihodinovou hranici je v jejích silách. "Už loni jsem k tomu měla dobře našlápnuto. Ale pak jsem chytla silné protiproudy, a tím se hodně zdržela," uvedla na tiskové konferenci.

Pokus by se měl uskutečnit mezi 6. a 8. zářím, do Anglie odletí už čtvrtého. "Samotný start záleží na lodivodovi, který mi dá na výběr pár termínů. Nejlepší pro mě by bylo startovat v deset dopoledne," vysvětlila Hlaváčová. Trasa by měla být stejná jako vloni - tedy start ze Shakespearovy pláže v Doveru.

Rekordy kanálu La Manche

1. přeplavba 24. 8. 1875
Matthew Webb (21:45, Anglie)

Nejrychlejší muž (sólo)
Christof Wandratsch (7:03, Německo, 2005)

Nejrychlejší žena 
Yvetta Hlaváčová (7:25, ČR, 2006)

Nejrychlejší muž (tam i zpět)
Phil Rush (16:10, Nový Zéland, 1987)

Nejrychlejší žena (tam i zpět)
Susie Maroney (17:14, Austrálie, 1991)

Rekordní počet přeplaveb
43 x Alison Streeterová (Anglie)

Aby pokořila absolutní rekord, a navíc zaplavala pod sedm hodin, to si plavkyně vytkla už na loňské zpáteční cestě z Anglie.

Chce tomu podřídit všechno, proto vynechá i opakování loňského později neúspěšného pokusu zdolat Kanál oběma směry. "Musím jít do toho od začátku naplno, tam není jiná možnost." 

Teplota vody bude kolem osmnácti stupňů, na krizi je připravena. "Loni mě trápila mořská nemoc, ale jinak nemůžu říct, že bych se bála něčeho konkrétního. Musím to nevnímat a pořád plavat."

Konkurence se nebojím, mám ráda výzvy

Ještě něco může její rekordní čas ohrozit - konkurence. Těsně před ní se do vody vydají ruští plavci Jurij Kudinov a Natalia Pankinová. Ti mají podobné ambice jako česká reprezentantka.

Hlaváčová ale bude mít výhodu, že až se do vody ponoří, už bude jejich výsledek znát. "Byla by obrovská náhoda, kdyby rekord někdo pokořil přede mnou. Ale já mám ráda výzvy, těžké cíle mě baví."

A kdyby se to přeci jen stalo, ona následně zaplavala pod sedm hodin, a přesto to nebyl světový rekord? I tak bych byla spokojená. Vždyť bych se zlepšila o víc než 25 minut."

Připravená je podle svých slov výborně - v červnu zdolala za sedm dní 138 kilometrů dlouhý tok Vltavy z Týna nad Vltavou do Prahy. "Vltava mi skvěle pomohla. Ukázalo se, že mám natrénováno. Důležité je, že tělo drží a že jsem úplně v pohodě."

Psa za Vltavu, koně za La Manche?

Že za úspěch stojí za to člověka obdarovat, ví i Yvetta Hlaváčová. Poté, co v červnu zdolala 138 kilometrů dlouhý tok Vltavy, jí přišlo popřát spousta známých, kteří se zároveň přihrnuli s dárky.

"No, dárky. Dostala jsem kolo, loď a argentinskou dogu," usmála se Hlaváčová. "Kolo mám k tréninku, loď je spíš pro přítele, aby mě mohl na vodě popohánět, o psa se musím starat," dodala.

Dvouměsíční fenku Bibi ukázala i na tiskové konferenci. "Jednoho psa už sice mám, takže když mi byl nabízen druhý, dlouho jsem váhala." Štěně ale s sebou do Anglie brát nebude. "Nesmí tam."

Pro příště se ale bude chtít podobným dárkům vyhnout. "Doufám, že se to nebude opakovat," zlobila se naoko. "Abych nedostala například koně, to bych s ním mohla jezdit z Brna do Prahy a zpět," uzavřela se smíchem plavkyně.

Česká dálková plavkyně Yvetta Hlaváčová při zdolávání toku řeky Vltavy.

Dálková plavkyně Yvetta Hlaváčová v Praze oznámila, že v září chce přeplavat kanál La Manche v nejlepším čase historie.

Yvetta Hlaváčová se štěnětem argentinské dogy Bibi.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž