Hlaváčková se Svobodou pojedou do Afriky

Praha - Dva nejlepší čeští plavci zahajují přípravu na sezonu, jejímž vrcholem bude mistrovství světa v Barceloně. Stejně jako mnoho dalších vrcholových sportovců, také Květoslav Svoboda a Ilona Hlaváčková míří do Jihoafrické republiky. Čerstvý vítěz ankety o plavce roku zavítá 8. února na čtrnáct dní do přímořského Durbanu, Hlaváčková letí už ve čtvrtek do horského střediska v Pretorii. Svoboda je nejlepším plavcem České republiky

Oba chtějí naplavat co nejvíce kilometrů a zaměřit se zejména na fyzickou kondici.

Kraulař Svoboda bude pracovat také na psychice. "Je to můj hlavní úkol. Na Světovém poháru jsem se přesvědčil, že na čtyřstovce neumím prodat to, na co mám. Vždy se bojím, abych další den vydržel poloviční závod," vytkl si za cíl vicemistr světa z loňska na 400 metrů.

"V Moskvě se mi podařila naposledy, ale to jsem byl naštvaný po nepovedené dvoustovce," připomněl.

Hlaváčková pobyde v Africe tři týdny a poprvé v kariéře si vyzkouší přípravu v nadmořské výšce. Pretoria je 1700 metrů nad mořem. "Budeme ale muset opatrně, nevíme, co to s Ilčou udělá," varoval kouč Milan Moravec.
Plavkyně se ale nebojí. "Už jsme byli v Tatrách. Spíš mi bude chybět moře," překvapila dvojnásobná evropská rekordmanka v krátkém bazénu, která měla k mořské vodě vždy odpor. "Ale jde mi o vlny," připomněla loňské pokusy o surfování právě v Durbanu.

Oba plavci vědí, že pouze tvrdý trénink je může poslat mezi světovou špičku a jsou připraveni na velké objemy. "Proto si ani nebereme žádné věci na zábavu ve volném času," hlásili. "Já mám jen plavecké potřeby a maximálně nějakou knihu," uvedla Hlaváčková a utíkala balit, neboť se teprve v neděli v noci vrátila ze Světového poháru v Berlíně. "Když se maká, tak na nějakou zábavu není moc čas. Možná budu občas ležet u moře," přidal svěřenec Jiřího Kyněry.

Oba po návratu chtějí závodit, Svoboda by rád lámal rekordy. "Na soustředění jedu hlavně proto, abych rozvíjel vytrvalost," vysvětlil a ohlásil na jaro útoky na české rekordy na 800 a 1500 metrů. "Ale všechno směřuje hlavně k Barceloně. Tam bych chtěl potvrdit, že patřím mezi nejlepších pět kraulařů na světě," řekl plavec s vytříbenou technikou.

"Abych se dostal na úroveň absolutní špičky, tak už musím jen makat a makat," ví. "Já k plavání ještě přidám chození po horách," doplnila svůj plán Hlaváčková.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž