Štěpánka Hilgertová, vodní slalom

Štěpánka Hilgertová, vodní slalom | foto: Michal Sváček, MF DNES

Hilgertová dostane finanční podporu

  • 5
Praha - Kajakářka Štěpánka Hilgertová ještě neví, jestli vydrží závodit až do olympijských her v Pekingu v roce 2008. Přesto dostane od Českého olympijského výbor (ČOV) finanční příspěvek na olympijskou přípravu. ČOV takto podporuje sportovce s výhledem jejich účasti na hrách v rámci nadstandardní péče.

Osmatřicetiletá Hilgertová si nechává zadní vrátka otevřená. O své sportovní budoucnosti se rozhodne až v příští sezoně. Kdyby na olympiádu nejela, musela by ČOV peníze vrátit.

Pokud však olympijská vítězka ve vodním slalomu z Atlanty a ze Sydney bude zdravá a udrží si postavení ve světové špičce, v Pekingu chybět nebude.

Peníze od ČOV lze použít pouze na trénink. "Ale já to teď opravdu neřeším," řekla Hilgertová. V případě, že by se do Pekingu probojovala, jela by ve čtyřiceti letech na svou pátou olympiádu.

Účast v Pekingu nevyloučila ani na letošním mistrovství světa v pražské Troji, kde obsadila pátou pozici. V příští sezoně ji čeká MS v Brazílii.

Hilgertová nemá zatím v plánu žádné soustředění, pádluje v Praze. "Když vydrží zdraví a bude se mi jezdit dobře, do Pekingu pojedu," řekla. Stále tak živí možnost, že by se v reprezentaci sešla se svým devatenáctiletým synem Lubošem, který měl už loni blízko do českého seniorského týmu.

Tím, že podepíše smlouvu s ČOV, se prý Hilgertová k ničemu nezavazuje. Pokud ale finance použije, bude se muset o nominaci alespoň pokusit. Jinak by dotaci musela vrátit.

Na olympiádě může z jedné země startovat v každé kategorii pouze jedna loď, ale pokud by se Hilgertová na OH nedostala z domácí kvalifikace, o peníze by nepřišla. "Nemůžu zatím slíbit, jestli se o to pokusím," řekla.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž