OBRAZEM: České sportovní hvězdy jinak. Jak je vidí fotograf Pýcha?

  • 7
Fotil hlavně zpěváky, zpěvačky a hudební skupiny. V roce 2006 se ale Ondřej Pýcha rozhodl, že udělá sérii portrétů členů slavné generace fotbalové reprezentace. Jedním z prvních byl Pavel Nedvěd. I díky tomu se pak nabalovali další. A u sportu už Pýcha zůstal: 25. října vychází jeho kniha Sportovci složená z jeho nejlepších portrétů českých sportovců.

Jaký je příběh Nedvědových fotografií? „Měl jsem vybraná místa v Turíně, ale Pavel mi zavolal, ať přijedu k němu domů. Byl tam hydrant se sprchou, je dobré začít focení šokem, přijít a napálit to. Jako když dají kapely na začátek silnou věc, aby si získaly lidi na svou stranu. Kdyby začaly pomalu, lidi brzo odejdou. Riskoval jsem, to je pravda. Ale Pavel to vzal skvěle,“ vzpomíná Pýcha.

Když Pýcha požádal Nedvěda, který byl - a stále je - v Turíně absolutní modlou, jestli by si ho mohl vyfotit na ulici, byl až překvapený Nedvědovou reakcí. Ihned souhlasil. Po focení si sedli na kávu. „Majitel podniku stál u Pavla a odháněl od něj lidi ubrusem jako mouchy. Jinak by ho uválcovali,“ vypráví Pýcha.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: Pavel Nedvěd, Turín