Filip Ospalý (vlevo)

Filip Ospalý (vlevo) | foto: Radek Miča, MAFRA

Ironman není boj se soupeři, ale sám se sebou, říká triatlonista Ospalý

  • 0
Absolvoval všech předchozích dvacet ročníků, letos však bude triatlonista Filip Ospalý na startu brněnského závodu Ekol Superprestige poprvé chybět. Místo toho se vydá do rakouského St. Pöltenu obhajovat svá tři prvenství na zdejším polovičním Ironmanovi.

"Z krátkého hákového triatlonu se už přeorientovávám na delší bezhákové (kde je na kole zakázána jízda ve větší skupině) vzdálenosti. Na distanci polovičního Ironmana bych se rád kvalifikoval na mistrovství světa v Las Vegas," vysvětluje 37letý brněnský závodník, který tak kráčí stejnou cestou jako mnozí před ním. "S přibývajícím věkem odchází rychlost, zatímco na vytrvalosti můžete pracovat pořád," přibližuje známý jev.

Jako logický cíl tohoto přechodu se jeví klasický Ironman a především jeho legendární vrchol na Havaji. Ospalý se však zatím do drastického zážitku čítajícího 3,8 kilometru plavání, 180 kilometrů na kole a maraton nehrne.

"Poloviční trať je pro mě tak akorát, na osmi devítihodinový závod se mi zatím moc nechce. Co vím od ostatních, tak to není až tak o bojování se soupeři, ale spíš sám se sebou. Já mám rád, když všechno jede od začátku do konce, s krizemi bojuju nerad," přiznává Ospalý. "Navíc trénink bude muset být delší a únavnější, bude třeba odběhat a najezdit hodiny a hodiny navíc."

Přesto se letos chystá s Ironmanem poprvé seznámit. "Pak zjistím, jestli to na Havaj má cenu, nebo ne. Rád bych se na ni v profikategorii jednou podíval, ale když se to nepovede, nebude to žádná velká tragédie."

Bývalý mistr Evropy z klasického triatlonu zatím o jiné výzvy nemá nouzi. "S motivací nemám problém, stále dokážu bojovat vepředu a chci vyhrávat," podotýká člen Ekol teamu.

Loni 12 závodních startů proměnil v sedm vítězství, čtyři z nich si připsal v cizině. Na tu se hodlá soustředit i nyní. "To však neznamená, že nebudu dál startovat i na Českém poháru. Doma naštěstí zatím můžu jezdit cokoliv a být u toho považován za favorita."

Letos už má za sebou dvě vystoupení v USA, která se mu nepovedla. Na vině byla i dlouhá česká zima, která omezovala trénink. Ten nyní Ospalý doháněl. "Ale už to není jako dřív, potřebuju víc regenerace. Občas něco bolí a před závody musím spíš odpočívat," popisuje problémy "stáří".

Přesto jsou jeho dávky v plném zápřahu, zaměřené na intenzitu, pořád úctyhodné. Za týden při třech pobytech v bazénu uplave kolem 20 kilometrů, za pět výjezdů na kole zvládne mezi 300 a 350 kilometry a za čtyři běžecké tréninky dá do kupy 60 až 80 kilometrů.

Kolikrát by za celou kariéru objel a oběhl zeměkouli? "Zatím jsem to nepočítal. Možná až skončím. Teď ještě kilometry na počitadle naskakují," hlásí Ospalý.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž