Enge dojel na úvod pátý

- Dva body za páté místo získal český automobilový jezdec Tomáš Enge v prvním letošním podniku mezinárodního mistrovství FIA formule 3000, který se dnes jel na trati v italské Imole. Závod vyhrál Francouz Nicolas Minassian, který byl ve srovnání s českým jezdcem rychlejší o necelých šest vteřin. Do závodu, který se jel na 42 kol a měřil 207 kilometrů, odstartoval Enge ze sedmé pozice.

Již v první zatáčce předstihl Francouze Walfische a krátce nato se pokusil předjet i Brazilce Mela. Na páté místo se posunul ve čtvrtém kole, kdy odstoupil Brazilec Bernoldi. V dalším průběhu závodu se Enge vzdaloval pronásledovatelům a bezpečně si dojel pro dva body. Jeho kolega Stephane Sarrazin z týmu mySAP.com skončil sedmý, třebaže startoval až z 18. pozice, a svůj výkon podtrhl nejrychlejším kolem závodu.

Minassian rozhodl závod hned na startu, kdy předstihl nejrychlejšího muže tréninku, Brazilce Junquieru. Za jeho zády se Australan Webber několikrát pokusil Junquieru předjet, ale v závěru závodu byl rád, že jej nedostihli finišující Melo a Enge.

Třiadvacetiletý Enge byl se svým vystoupením v úvodním závodu podniku spokojen. "Každý bod bude v letošní klasifikaci mimořádně důležitý, startovní pole je velice vyrovnané," shrnul své první dojmy Enge.

Libereckému jezdci se vydařil start, hned předstihl jednoho soupeře a útočil na dalšího. "Start byl problematický pro všechny, protože komisaři pustili červenou na semaforech příliš rychle, což nikdo z nás nečekal. Rychle jsem se dostal před Francouze Walfische a pokusil se předjet i Brazilce Mela, který udělal v jedné zatáčce chybu. Ovšem manévr by byl příliš riskantní," uvedl Enge.

Za brazilským jezdcem jezdil celý závod a vzdálenost mezi nimi se chvílemi zkracovala i natahovala. "Prvních pět jezdců jelo podle mého názoru na sto procent a rozdíly mezi mnou a Melem byly dány buď vydařeným kolem jednoho nebo chybou toho druhého,"
vysvětlil Enge.

V samotném závěru se společně s Melem dotahovali na vedoucí trojici. "Měli jsme se Stephanem dobře vyladěná auta, což se projevovalo rychlými časy v závěru závodu. V týmu panovala po závodu spokojenost. Škoda jen, že Stephane zůstal o jediné místo
za bodem," řekl Enge na adresu svého týmového kolegy Sarrazina.

Další závod v šampionátu F3000 se pojede za čtrnáct dní v Silverstonu. "Na anglickém okruhu chci opět zabodovat a své umístění z Imoly se pokusit ještě vylepšit," dodal Enge.

Výsledky:
1. Minassian (Fr.) 1:11:06,160 (prům. rychlost 174,633 km/h), 2. Junquiera (Braz.) -2,244, 3. Webber (Aus.) -2,678, 4. Melo (Braz.) -4,878, 5. Enge (ČR) -5,844, 6. Gollin (It.) -6,111.

Průběžné pořadí: 1. Minassian 10 bodů, 2. Junquiera 6, 3. Webber 4, 4. Melo 3, 5. Enge 2, 6. Gollin 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž