Česká lezkyně Eliška Adamovská během úvodní boulderingové části kombinace na...

Česká lezkyně Eliška Adamovská během úvodní boulderingové části kombinace na evropském šampionátu v Mnichově | foto: Petr Chodura, Český horolezecký svaz

Další skvělý výsledek. Lezkyně Adamovská končí na ME pátá v kombinaci

  • 0
Mistrovství Evropy v Mnichově načalo novou etapu sportovního lezení, premiéru si totiž odbyla kombinační disciplína boulderingu a obtížnosti, v níž se bude závodit za dva roky na olympijských hrách v Paříži. Česká reprezentantka Eliška Adamovská na šampionátu vybojovala další solidní výsledek, když skončila na páté pozici. Závod ovládla favorizovaná Slovinka Janja Garnbretová, která si na německé půdě dolezla i pro třetí zlato.

Šesté místo z obtížnosti, pátá příčka v boulderingu a na závěr další umístění v elitní pětce v olympijské kombinaci.

Adamovská v Mnichově potvrdila, že se po boji se zraněními i vlastní psychikou vrátila do lezecké špičky.

Ničila se každodenním běháním, trpěla omrzlinami. Nadějná lezkyně ale povstala

Jedenadvacetiletá vicemistryně Evropy v obtížnosti z roku 2020 otevřela středeční kombinaci sedmým místem v boulderingu, na laně si pak dle očekávání polepšila.

Ve své silnější obtížnosti skončila čtvrtá, pouhé dva chyty pod topem. Devadesát získaných bodů jí vedle nevýrazného boulderingového skóre 39,5 vyšvihlo až na konečnou pátou pozici.

„Nedokázala jsem si to předtím představit, že skončím v kombinaci pátá v Evropě. Ještě před rokem byl pro mě bouldering strašná slabina. Vlastně i teď byl, nedařilo se mi podle představ a cítila jsem se psychicky rozložená. Jsem ale moc ráda, že jsem se dokázala během půlhoďky dát do kupy a zabojovala v obtížnosti,“ radovala se Adamovská.

Lepší na laně byly už jen tři soupeřky, které vylezly až na vrchol a zároveň obsadily medailové pódium. Bronzová Rakušanka Jessica Pilzová a dvě Slovinky – stříbrná Mia Kramplová se suverénní Garnbretovou.

Blonďatá šampionka ze Slovinského Hradce posbírala 199,9 bodů z 200 možných a potvrdila, že nemá konkurenci.

Klíčový krok k vítězství učinila v boulderingu, kde si jako jediná poradila se třetím silovým a nejnáročnějším problémem a díky čtyřem topům si na nejbližší pronásledovatelky vytvořila devatenáctibodový náskok.

Slovinská lezkyně Janja Garnbretová ovládla boulderingovou část olympijské kombinace na mistrovství Evropy v Mnichově. Jako jediná si poradila i s třetím problémem (na snímku).

O jedinou bezvýznamnou desetinku přišla kvůli pokusu navíc na závěrečném boulderu.

Právě loterie o čtyřech trasách, která může pokaždé sedět více jiné závodnici, rozhodla i o postavení Adamovské. Topovalo se až nezvykle často, jenže rodačka z Havířova vyřešila pouze jeden problém a zaznamenala tři zóny.

Nejvyšší možný přísun bodů si zajistila hned na úvodní cestě, kterou ovšem zdolalo všech osm závodnic. Startovní pole se začalo členit až na problému následujícím.

Ten rozlouskla šestice lezkyň. Adamovská naopak skončila u druhé šestibodové zóny, stejně jako u třetího silového a nejnáročnějšího boulderu. Na koordinačním čtvrtém se několikrát pokoušela kontrolovat druhou zónu, leč neuspěla, proto se jí počítala pouze první za tři body.

Nejužší světová špička, chválí Ondra českou naději, která začínala v kopačkách

Češka se zařadila na předposlední sedmou příčku s titěrným náskokem dvou desetin na Italku Camillu Moroniovou. Před nimi figurovala Belgičanka Chloé Caulierová, která se dostala na dva vrcholy, zbylé závodnice nashromáždily alespoň tři topy.

Nakonec za sebou Adamovská nechala nejen Moroniovou, ale také Caulierovou a Ukrajinku Jevheniji Kazbekovovou, proti níž na laně smazala 41bodovou ztrátu.

Mistrovství Evropy ve sportovním lezení

Mnichov

Ženy - kombinace:
1. Garnbretová 199,9 (99,9 v boulderingu + 100 v obtížnosti), 2. Kramplová (obě Slovin.) 180,9 (80,9+100), 3. Pilzová (Rak.) 180,6 (80,6+100), 4. Meulová (Něm.) 165,9 (80,9+85), 5. Adamovská (ČR) 129,5 (39,5+90), 6. Kazbekovová (Ukr.) 125,7 (80,6+45,1).


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž