I Am Maximus s žokejem Paulem Townendem vyhrávají Randox Grand National Handicap Chase. | foto: ČTK

Další úspěch trenéra Mullinse. Velkou národní vyhrál I Am Maximus

  • 0
Velkou národní vyhrál spolufavorit I Am Maximus s žokejem Paulem Townendem, jenž si v nejslavnějším překážkovém dostihu světa připsal první vítězství v kariéře. Trenér Willie Mullins slavil podruhé.

I Am Maximus triumfoval před desítkami tisíc diváků na závodišti v Aintree u Liverpoolu díky vynikajícímu finiši po překonání poslední třicáté překážky. Na dalších místech skončili Delta Work a Minella Indo. Loňský vítěz Corach Rambler shodil svého žokeje Dereka Foxe hned na první překážce.

Momentka z Randox Grand National Handicap Chase.

„Byl to skvělý dostih a tohle je skvělý kůň,“ uvedl Townend, jenž před měsícem vyhrál jiný slavný dostih Zlatý pohár v Cheltenhamu v sedle dalšího Mullinsem trénovaného koně Galopina Des Champse. „Zlatý pohár je mimořádný, ale Velká národní je ještě něco úplně jiného. Potřebujete tu spoustu štěstí. A já jsem šťastlivec,“ dodal třiatřicetiletý irský žokej.

Neopakovaly se chaotické scény z minulého ročníku, kdy byl start dostihu o čtvrt hodiny odložen kvůli protestům ochránců zvířat. Organizátoři připravili pro letošek v zájmu bezpečnosti jezdců a koní několik změn: aby se snížilo riziko kolizí, bylo startovní pole z obvyklých 40 koní sníženo na 34 (nakonec startovalo jen 32), překážky byly měkčí díky použití pěnových a gumových břeven a startovalo se o 75 minut dřív než tradičně, aby byla dráha co nejměkčí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž