Blessed Kiss v sedle s Davidem Liškou vítězí v Karlových Varech.

Blessed Kiss v sedle s Davidem Liškou vítězí v Karlových Varech. | foto: Marcela Kozová

Dostihovou sezonu v Karlových Varech zahájila evropská šlechta

  • 0
V atmosféře podobné slavným anglickým dostihům v anglickém Ascotu se nesl úvodní mítink letošní sezony na závodišti ve Dvorech. Dostihovou sezonu v Karlových Varech tradičně zahájil Den evropské šlechty.

Úvodní mítink dostihové sezony v Karlových Varech si v sobotu nenechali ujít dva špičkoví žokejové, kteří momentálně české barvy hájí daleko za hranicemi. Druhý nejúspěšnější žokej tuzemské historie, vícenásobný český a pětinásobný španělský šampion Václav Janáček odjezdil čtyři dostihy. Naplno se prosadil s veteránem Hidden Flamem, který se na závodní scénu vrátil po více než roční zdravotní přestávce.

Tomáš Lukášek, kterému se výborně daří v Kataru, kde v právě zakončené sezoně posbíral 24 triumfů, startoval dvakrát.

Oba jezdci proti sobě nastoupili ve stejných dresech stáje Statek Blata Český Ráj v hlavním dostihu, v Jarní ceně (Frühjahrspreis) wineBANK Frankfurt Rennen pro tříleté koně, kteří by měli pokračovat v cestě do klasických zkoušek.

Na startu dvoukilometrového testu II. kategorie se sešla kvalitní sestava derby adeptů pro start v Českém derby.

Favorizovaný Mandachal zužitkoval brzkou jarní formu i přítomnost Václava Janáčka v sedle a doběhl druhý. Dostih s přehledem ovládla v Čechách poprvé startující hnědka připravovaná ruským trenérem Endaltsevem Blessed Kiss, kterou vedl vedoucí muž aktuálního rovinového šampionátu žák David Liška.

Očekávané zlepšení potvrdil svěřenec Josefa Váni Forever Dry (žokej Tomáš Lukášek). I přes nevýhodu prvního letošního běhání si pro čtvrté místo docválal Oriental Glory (žokej Jiří Palík). Čtvrté místo patřilo Top One (žokej Petr Foret) a tabulový doběh uzavřel lepší z dvojice svěřenců trenéra Arslangireje Šavujeva Motorsport (žokej Martin Laube).

Rekord z roku 2011, který drží překvapivý vítěz Connex, vyběhnutým časem 2:06,07 minuty překonán nebyl.

A jak vypadaly další dostihy? V tom úvodním se prvního životního triumfu dočkal čtyřletý Winget. Nejdelší dostih byl odstartován praporkem. Na tříkilometrové distanci zdolala po boji o půl délky dlouho vedoucí Santin pětiletá Orphanta. První úspěch slavil v Čechách působící nadějný francouzský jezdec Antoine Subias s ryzkou Wanikoro ve Visprion Cup.

Kromě přehlídky dámských klobouků a dostihu šlechticů na dřevěných koních doprovodný program zpestřily elegantní Dámy v sedle ze Zámecké stáje Veltrusy. Dopřály divákům představu, jak kdysi jezdívala Popelka nebo císařovna Sisi.

Se svými čtyřnohými partnery, s filmovou hvězdou - fríským hřebcem Fabianen van de Pluum, starokladrubskými bělouši a francouzským klusákem, zajely dostih amazonek v dámských sedlech a čtverylku z období 2. poloviny 19. století na motivy skladeb Johanna Strausse.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž