ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Karlovarská dostihová sezona právě začíná. Má pořadové číslo 123

  • 0
Za několik málo dní začne nová dostihová sezona na druhém nejstarším závodišti v Čechách. Termínová listina letošní 123. sezony na Hipodromu Holoubek doznala nepatrné změny. Dubnový Den Evropské šlechty je posunutý až na konec července. Letošní program, který by se měl skládat ze sedmi zajímavých mítinků, tedy začne červnovou Karlovarskou dvojnásobnou mílí.

Krátké ohlédnutí za loňskou sezonou

V průběhu šesti mítinků byla ze 43 rovinových a 2 překážkových klání vypsána čtveřice dostihů první a vyšší kategorie. Kvalitně připravený travnatý ovál si vyzkoušely bezmála čtyři stovky koní. Nejvýraznější koňskou osobností, která se na zdejším oválu představila, je současná vládkyně tříletého ročníku Queen Of Beaufay. Ryzka hájící barvy DS Pegas v péči trenéra D. Töröka zakončila minulou sezónu jako karlovarská vítězka jubilejní 40. Ceny zimní královny. I vstup do letošní sezóny jí vyšel výborně. Po triumfu v jedničkovém Memoriálu R. Deyla přesvědčivě ovládla také klasickou Jarní cenu klisen.

Dostihy v Karlových Varech

* 19. června: 94. Karlovarská dvojnásobná míle Karlovarského kraje (I.kat., 3.200m) + šest rámcových rovinových dostihů
* 2. července: 19. Letní cena klisen (II.kat., 2.000m) + šest rámcových rovinových dostihů
* 24. července: 93. Cena Města Karlovy Vary (I.kat., 2.000m) + pět rámcových rovinových dostihů + 1 steeplechase
* 30. července: 12. Den evropské šlechty (II.kat., 2.400m) + pět rámcových rovinových dostihů
* 7. srpna: 77. Oaks (I.kat., 2.400m) a 34. Lázeňská míle (II.kat., 1.600m) + 6 rámcových rovinových dostihů
* 21. srpna: 43. Cena Masie (I.kat., 1.200m) + 6 rámcových rovinových dostihů
* 18. září: 41. Cena zimní královny (Listed, 1.600m) a 35. Cena Jockey Clubu ČR (II.kat., 2.000m)

Úroveň dvouletého ročníku potvrdil také Arkhangelsk, karlovarský vítěz 42. Ceny Masise a druhý ze zářijového jedničkového Gerschova memoriálu.

Vrchol celé karlovarské sezony, 76. Oaks, ovládla dvojice koní trénovaných M. Nieslanikem - Giannah a Sparkle Shout. Prvně jmenovaná se po tomto úspěchu letos na jaře vydala jako čtyřletá do italského Milána, kde obsadila 2. Český rodák Zamico loni v červnu debutoval na zdejším oválu a doběhl poslední. Necelý rok poté odchovanec Zdeňka Jandejska velmi lehce triumfoval v klasické Velké jarní ceně.

Vrátíme-li se ještě o jednu sezonu dozadu, pak výsledkové listiny zdobí další jméno čtyřnohé osobnosti, která své dostihové krůčky spojila právě s karlovarským závodištěm. Ponntosovi, kterého na severu Čech připravuje výše zmiňovaný trenér M. Nieslanik, se dostihová premiéra vůbec nevydařila. V Ceně Masise byli nad jeho síly úplně všichni soupeři. Letos v květnu ovšem dobyl Francii. Ve sprinterském kilometrovém dostihu zařazeném do grupy 3 vyhrál v sedle s nejlepším žokejem světa Frankie Dettorim, navzdory roli outsidera, stylem start – cíl.

Pětkrát cenu pro vítěze pod cílovou podkovou přebíral rovinový šampión Jaromír Šafář. Při závěrečném záříjovém mítinku se dařilo Danielovi Vyhnálkovi, který získal v průběhu dostihového odpoledne double. V sedlech koní trénovaných Daliborem Törökem ovládl jak rovinovou Cenu zimní královny, tak rámcový překážkový dostih.

Karlovarské závodiště se chystá na předposlední dostihové odpoledne letošní...

Výhled do letošní sezony

Kromě posunutého termínu dostihového dne Evropské šlechty z dubna na léto doznal velkých změn také první červencový mítink, který bude mít po několikaleté odmlce souvislost s Mezinárodním filmovým festivalem. Prostory závodiště by v ten den měli oživit i herci. Sbor pořadatelů ve spolupráci s producentem Jaroslavem Boučkem vypsal dva kvalitně dotované dostihy určené výhradně tuzemským odchovancům. Majitelé koní českého chovu tak budou mít příležitost v těchto dostizích druhé a třetí kategorie na tratích 1.600m a 2.400m bojovat o celkový obnos 360 tisíc korun.

Ivan Janatka, který své zkušenosti a obdivuhodný elán využívá při organizování dostihových mítinků ve Varech od roku 1984, a který začátkem května oslavil v plném pracovním nasazení 82. narozeniny, se už intenzivně věnuje přípravám karlovarské sezony.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž