Doktor si dvakrát vyjel finále

P o z n a ň - Šest českých lodí se bude v sobotu v polské Poznani ucházet o medaile ve finálových jízdách na 1000 metrů na mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice. Přímo z rozjížděk si finálovou účast zajistili dvojnásobný olympijský vítěz Martin Doktor na C1 a také čtyřkanoe ve složení Fuksa, Netušil, Macháč, Jiráský. Doktor se vyhnul i semifinále na pětistovce, když vyhrál svoji rozjížďku v čase 1:53,960.

Přes semifinále si proklestili cestu mezi nejlepší devítku lodí také Radek Záruba (K1), čtyřkajak ve složení Leština, Polívka, Hottmar, Holubář, na deblkanoi Fuksa, Netušil a ženský deblkajak Pergnerová, Stachovská. Doktor zajel absolutně nejrychlejší čas 4:01,273, kterým o dvě vteřiny předčil i vítěze dalších rozjížděk - Němce Andrease Dittmera a především trojnásobného mistra světa a Evropy Maxima Opaleva z Ruska, se kterým se v sobotu utká v prvním letošním vzájemném souboji. Čtyřkanoi stačilo k přímému postupu i druhé místo za Rumuny a celkově pátý čas 3:25,149.

Fuksa, Netušil vypustili závěr rozjížďky, ale v jediné semifinálové jízdě už neponechali nic náhodě a po mohutném finiši si zajistili postup vítězstvím. Jednadvacetiletý Záruba musel v nejobsazenější kategorii K1 i přes vítězství v rozjížďce absolvovat semifinále a v něm skončil třetí s celkově sedmým časem mezi finalisty. Hned v rozjížďkách skončila účast deblkajaku Odvárka s Náprstkem, alespoň do semifinále se probojovala kajakářka Šárka Borkovcová.
 
Přímý postup vybojovali také Radek Záruba s Pavlem Holubářem na deblkajaku, kteří vyhráli rozjížďku v celkově druhém čase 1:30,665 a stejně jako na dvojnásobné trati posádka  čtyřkanoe Fuksa, Netušil, Macháč, Jiráský, jíž stačilo k postupu i třetí místo v první jízdě. V nedělních finálových závodech se po úspěších v semifinále představí také kajakář Bohumil Kusák, deblkanoisté Petr Procházka a Jan Břečka a s druhým semifinálovým časem také čtyřkajak Leština, Polívka, Hottmar, Holubář. Naopak bez české účasti budou na pětistovkách všechny finálové závody kajakářek.

Zde najdete kompletní výsledky


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž