Do Barcelony vyrazí šest českých plavců

Pardubice - Mistrovství České republiky v Pardubicích bylo posledním nominačním závodem plavců před světovým šampionátem v Barceloně. Kritéria nakonec splnilo šest plavců. Už dříve si účast zajistili prsař Daniel Málek, vytrvalkyně Jana Pechanová, znakařka Ilona Hlaváčková a kraulař Květoslav Svoboda. K nim v Pardubicích přibyli ještě Jana Myšková a Jan Víťazka.Zde najdete sobotní a nedělní výsledky

"Je to pravdivý obraz českého plavání, od začátku se počítalo s šesti lidmi," zhodnotil šéftrenér české reprezentace Jaroslav Strnad.

Připustil však, že čekal trochu jiná jména. "Polohovkář Jiráček byl 21 setin za limitem, Kazíková devět na padesát metrů kraul a prsařka Chocová sedmnáct na stovce," jmenoval kandidáty.

Proto ho těší, že za absolutní špičkou jsou další adepti. "Ten závodnický střed je nutný, nemohou na mistrovství světa jezdit dva," zmínil české hvězdy Hlaváčkovou (50 metrů znak) a Svobodu (200 metrů volný způsob). "Jejich výkony tady na těchto tratích by ozdobily každý mítink v Evropě," prohlásil.

Nikdo v Pardubicích z řady nevyčníval. "Dopadlo to tak, jak to dopadnout mělo. K žádnému velkému pozitivnímu ani negativnímu překvapení nedošlo," prohlásil kouč USK Praha. Možná jej trochu zaskočil Víťazka. "Věděl jsem, že bude dobrý, ale na polohové čtyřstovce plaval výborně. Je to pan závodník," pochválil ho.
 
Strnad si všiml, že horší výkony předváděli poražení finalisté. "Že poklesla úroveň konce finálové osmičky nás musí varovat," vypíchl nedostatek. "Ale bylo to hezké mistrovství, bylo vidět hodně dramatických závodů," pokyvoval uznale hlavou s tím, že patřilo mezi vydařenější.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž