Nadia Comaneciová.

Nadia Comaneciová. | foto: Profimedia.cz

Dívka bez úsměvu doprovázela prezidenta USA

  • 3
Praha - Křestní jméno dostala Nadia Comaneciová podle hrdinky sovětského filmu. A sama se pak stala hrdinkou. Okouzlila svět famózním gymnastickým představením na olympiádě v Montrealu 1976. Jako první dostala na hrách absolutní známku deset. K tomu vyhrála tři zlata.

Čtrnáctiletá dívenka s ofinou a culíkem se stala miláčkem davů. „Lidé si ji tak pamatují. Ale taková už dávno není,“ říká o ní manžel Bart Conner, také olympijský vítěz.

Tmavé vlasy na čas změnila blond přelivem. A krutý režim komunistického Rumunska opustila útěkem do Ameriky. Je příkladem, že i křehká dívka se dokáže vzepřít naprogramovanému osudu.

„Nikdy jsem nevěřila, že tu budu stát jako manželka Američana z Oklahomy,“ řekla, když v roce 2001 dostala americké občanství.

Dcera automechanika a úřednice bydlela s rodiči a mladším bratrem na sídlišti v městě Onesti. Místo gymnastek obdivovala francouzského herce Alaina Delona. Když však před školou cvičila s kamarádkou, všiml si jí trenér Bela Karolyi.

Pod jeho a manželčinýma rukama se Comaneciová proměnila v hvězdu. Dřela čtyři hodiny denně, pět hodin byla ve škole. V 10 letech vyhrála první mezinárodní soutěž, ve 13 ovládla mistrovství Evropy. Agentura AP ji vyhlásila sportovkyní roku.

Její sláva však odstartovala o rok později. Jen málokdo by si na to dítě před olympiádou v Montrealu 1976 vsadil. Ona sama věřila, že vyhraje. „Bála jsem se jen dvou věcí: že spadnu a že se nebude dívat máma,“ líčila Comaneciová.

Rozpoutala šílenství, které jí změnilo celý život. Po cvičení na bradlech dostala nejvyšší známku 10. Překupníci rázem prodávali vstupenky s původní cenou 16 dolarů za stovku.  Comaneciová cvičila perfektně, ladně, bez emocí. Desítek dostala ještě šest. Vybojovala další dvě zlata, stříbro a bronz.

Dívenka z komunistického Rumunska se stala celosvětovou celebritou. Doma dostala titul hrdinka socialistické práce. Byla výstavním kusem režimu. Po boku syna diktátora Ceaušeska se objevovala tak často, až se psalo o jejich poměru.

Sama se z toho hroutila. Tloustla, utekla od trenéra. S návratem se dostala zpět na vrchol.

Ještě na olympiádě v Moskvě přidala dvě zlata. O rok později s kariérou skončila. Studovala, stala se rozhodčí, trenérkou, pracovala v Rumunském olympijském výboru.

Přestože ji představitelé režimu nechtěli pouštět do ciziny, její sláva nezmizela. A v roce 1989 se Comaneciová vzepřela. Se skupinkou lidí utekla v mrazivé noci do Maďarska a pak do USA. Na letišti reportérům tvrdila: „Jestli to uškodí režimu? To není moje starost. Já chci žít svobodný život.“

Jenže místo toho byla podle svých slov téměř otrokyní Constantina Panaita, který útěk zprostředkoval. Nakonec ji obral o peníze i náklonnost zámořských médií.

Comaneciovou postavil znovu na nohy až rumunský ragbyový trenér. Žila u jeho rodiny v Kanadě, propagovala oblečení i sportovní vybavení. A pak začala cvičit v exhibicích s americkým gymnastou Bartem Connerem, jehož znala už od dětství. Když ji Conner požádal o ruku, odvětila: „No konečně.“

Jejich svatba v Rumunsku se proměnila v obrovskou událost, na kterou přijela i Hillary Clintonová.

V roce 1999 se Comaneciová stala prvním sportovcem, který přednášel v OSN. V roce 2000 byla vyhlášena sportovkyní století. Rok nato doprovázela amerického prezidenta Bushe na summit NATO.

Gymnastická legenda má spoustu čestných funkcí i titulů včetně Olympijského řádu a sochy v rodném městě. Věnuje se gymnastické akademii, kterou vedou s manželem v Oklahomě, a také charitě. V rumunské Bukurešti třeba zařídila kliniku, pomáhá sirotkům.

Většinu medailí po jejím útěku zabavila rumunská policie. Ale věhlas gymnastické legendy neslábne.

Řekli o ní
„Když cvičila, dotkla se vaší duše, místa ve vašem srdci. Čas se na moment zastavil.“
Kathy Kelly, šéfka amerických gymnastek na olympiádě 1976
„Nikdo není perfektní. I Comaneciová má své chyby.“
Sovětská trenérka Larisa Latyninová na olympiádě 1976
„Útěkem zasadila tyranskému režimu větší ránu, než když emigroval Ion Pacepa, šéf špionážní služby.“
Géza Poszár, někdejší gymnastčin choreograf
„Pro Rumunsko to bylo jako předávání Oscarů a královská svatba najednou.“
Agentura AP o svatbě Comaneciové
„Většina mužů se chvástá, že má perfektní manželku. Ale já ji opravdu mám.“
Manžel Bart Conner

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž