Český curler Martin Snítil, archivní foto

Český curler Martin Snítil, archivní foto | foto: AP

Před kvalifikací o olympiádu. Český curling čeká mistrovství Evropy

  • 2
Ještě nikdy se na zimní olympijské hry neprobojovali. Nyní mají české curlingové týmy skipů Anny Kubeškové a Jiřího Snítila velkou šanci to napravit. Od soboty je čeká mistrovství Evropy a poté od 5. do 10. prosince proběhne dodatečná olympijská kvalifikace. Na té se o jejich (ne)účasti na hrách jihokorejském Pchjongčchangu rozhodne.

Český curling dlouhodobě trápí malý zájem veřejnosti. Právě účast na hrách by mu velice pomohl.

„Curlingu by olympiáda hodně pomohla. Lidé by se o naši hru zajímali mnohem víc a mnohem víc dětí by si curling chtělo zkusit. Už v minulosti byl o curling po olympiádě zájem, a to přesto, že tam české týmy nestartovaly,“ říká Kubešková.

Výhodou pro české týmy je, že se kvalifikace o olympiádu bude hrát na plzeňském stadionu Košutka, kde se očekává velká domácí podpora.

„Pro mě osobně je to velká výzva. Za čtrnáct let, co jsem v reprezentaci, jsem doma ještě nehrál,“ tvrdí Snítil a Kubešková dodává: „Jsem zvědavá, jak to na nás zapůsobí, protože jsme nikdy nic podobného nezažily.“

Předehrou souboje o historický postup bude evropský šampionát ve švýcarském St. Gallenu. Ženy se utkají v A divizi, zatímco muži do ní budou chtít postoupit z béčka. Pro oba týmy je ale cíl jasný - zajistit si postup na světový šampionát.

„Primárním cílem je udržet se v áčku, být do sedmého míst a kvalifikovat se tak na mistrovství světa. Zkusíme zopakovat loňský rok a případně se dostat výš,“ prozradila plány na středeční tiskové konferenci Kubešková, která na minulém mistrovství Evropy skončila se svým týmem na čtvrtém místě.

Po dvouleté odmlce se v reprezentaci představí i výběr skipa Snítila, který před pěti lety získal první českou medaili na mistrovství Evropy - byla bronzová. Cílem tentokrát je zajistit návrat do áčkové divize.

„Účast v béčku ale neznamená, že to bude jednoduché a soupeři budou slabí,“ upozorňuje jeden z hráčů Lukáš Klíma.

Cesta mužského týmu na mistrovství světa v Las Vegas je o dost spletitější, než u toho ženského. Muži musí ovládnout divizi B a poté vítězně zvládnout dvojzápas s osmým týmem z divize A. „Základním cílem je nominovat se na mistrovství světa, ale Evropa je rovněž důležitá, protože se koná krátce před olympijskou kvalifikací. Můžeme si tak otestovat síly i to, jaký jsme udělali pokrok,“ vysvětluje kanadský kouč českých týmů Brad Askew

Přestože na mistrovství Evropy nepůjde o účast pod pěti kruhy, evropský turnaj Češi v žádném případě neberou jako druhořadý. „Bavíme se tady o budoucnosti českého curlingu a chceme, aby se v příštím olympijském cyklu ta kvalifikace vůbec nemusela hrát. Aby se postoupilo přímo a k tomu nutně potřebujeme body z mistrovství Světa. Proto Evropu nepodceníme,“ dodává Snítil.

Před čtyřmi lety měl právě on hry v Soči na dosah. Oba zápasy o postup ale se svým týmem prohrál. Co tentokrát?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž