Číňané získali v Ósace všechny zlaté medaile

Ósaka - Čínští stolní tenisté získali na 46. mistrovství světa v Ósace všech sedm zlatých medailí. Svou suverenitu potvrdili dalšími čtyřmi kovy ze stříbra a pěti z bronzu. Celkem se v pořadí států podle medailového zisku objevilo sedm zemí: pět z nich leží na asijském kontinentu. Čest Evropy zachraňovaly Belgie a Švédsko. Čínské medailové žně v neděli uzavřela finále mužské dvouhry a ženského deblu, v nichž proti sobě vždy stáli reprezentanti stejné země.

Wang Li-čchin vybojoval svůj první titul ve dvouhře. Ve finále sice prohrál s krajanem Kchung Ling-chuej úvodní dva sety shodně 11:21, ale pak vývoj zápasu otočil a v pětisetové bitvě druhého nasazeného olympijského vítěze porazil. Zbylé tři sety vyhrál Wang Li-čchin 21:16, 21:13 a 21:13. Světová jednička Wang Li-čchin vyhrál v Ósace také čtyřhru s krajanem Jen Sen.

Finále se pro pozdějšího vítěze vůbec nezačalo vyvíjet dobře. Zkušený Kchung Ling-chuej, olympijský vítěz ze Sydney a mistr světa z roku 1995, vyhrál první i druhý set snadno 21:11. Pak se ale karta obrátila, dvaadvacetiletý Wang Li-čchin začal hrát
precizněji a přidal na agresivitě, Kchung více chyboval a v rozhodujícím pátém dějství podlehl v poměru 13:21.

"Když jsem prohrával 0:2, říkal jsem si, že musím zlepšit provedení každého úderu. Věděl jsem, že na to mám," dodával si Wang odvahy. Když proměnil mečbol, propukly v něm emoce. "Musel jsem schovat tvář do ručníku, plakal jsem. Nedalo se to udržet, vždyť o tomto titulu jsem snil tolik let," omlouval své slzy.

Poražený finalista uznal, že od třetí sady proti němu stál jiný soupeř. "Moje myšlenky poletovaly bůhví kde," kritizoval Kchung sám sebe nesoustředěnost za hlavní důvod. Zklamán z prohry ale nebyl. "Je dobře, že máme v Číně mezi mladými skvělé nástupce," dodal hráč, který je jen o tři roky starší než nový šampión.

Čína dokonale ovládla celý šampionát. Předseda mezinárodní federace ITTF Adham Sharara dal tuto zemi za příklad ostatním. "Nejsou to Marťani, lidé z jiné planety. Mají dvě oči, dvě ruce a jednu hlavu. Ale v objemu své přípravy před šampionátem zdaleka překročili ostatní země," zdůraznil.

Čtyřhru žen v Ósace vyhrály favorizované Číňanky Wang Nan a Li Ťü. Nejvýše nasazená dvojice porazila ve finále své krajanky Jang Jing, Sun Ťin, které tvořily druhý nasazený pár, snadno ve třech setech. Bronzové medaile získaly další čínské reprezentantky Čang Jing-jing, Čang Jining a japonské hráčky Akiko Takedaová, Maju Kawagoeová.

Výsledky:
Muži - dvouhra, finále:
Wang Nan, Li Ťü - Jang Jing, Sun Ťin 3:0 (16, 14, 14)
Ženy - čtyřhra, semifinále: Wang Nan, Li Ťü (1-Čína) - Čang Jing-jing, Čang Jining (5-Čína) 3:0 (17, 17, 15), Jang Jing, Sun Ťin (2-Čína) - Takedaová, Kawagoeová (12-Jap.) 3:0 (15, 12, 12).

PŘEHLED MEDAILÍ
1. Čína 7 - 4 - 5
2. J. Korea 0 - 1 - 3
3. KLDR 0 - 1 - 1
4. Belgie 0 - 1 - 0
5. Japonsko 0 - 0 - 2
5. Tchaj-wan 0 - 0 - 2
7. Švédsko 0 - 0 - 1

Z titulu mistra světa ve dvouhře se v Ósace radoval čínský stolní tenista Wang Li-čchin


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž