NOVÝ KRÁL. Kanadský krasobruslař Patrick Chan překonal světový rekord v počtu bodů za krátký program přímo před plakátem s fotografií bývalého držitele Jevgenije Pljuščenka.

NOVÝ KRÁL. Kanadský krasobruslař Patrick Chan překonal světový rekord v počtu bodů za krátký program přímo před plakátem s fotografií bývalého držitele Jevgenije Pljuščenka. | foto: AP

Chci být jako Federer nebo Woods, plánuje krasobruslařský fenomén Chan

  • 0
Kanadští funkcionáři i lobbisté mu chystali půdu od léta: na krasobruslařském ledě nastává éra Patricka Chana, slibovali. Ve středu odpoledne se tak stalo.

Skákal a zvedal ruce nad hlavu, když odcházel z ledu. Věděl své. Předvedl cosi mimořádného. 93,02 bodu! Nový světový rekord v krátkém programu mužů. Jevgenij Pljuščenko v jinak bouřícím hledišti decentně zatleskal. Sebestředný Rus o svůj rekord 91,30 bodu právě přišel.

Sezona natahovaná jako gumové lano se rázem pyšnila nejlepší jízdou historie. "Předvedl výkon tak trochu z jiné planety," rozplývala se rozhodčí Kateřina Kamberská. "Bruslil podstatně rychleji než mnozí ostatní. Byl lepší než Pljuščenko na hrách v Turíně."

A ukázal i čtverný skok na rozdíl od posledního olympijského šampiona Lysacka. Vítejte tedy v Chanově éře. Vede o 11 bodů! Být u ledového ringu gong, možná odzvoní k. o. protivníků. Být Chan stále ještě taekwondistou jako v dětství, možná si pomyslí: Dneska jsem jim namlátil.

"Není tak fenomenální jako kdysi jiný Kanaďan, Browning," říkal před závodem René Novotný, exmistr světa dvojic. "Ale Kanaďané ho už léta tlačí nahoru. Jsou tím pověstní, jejich lobbing je mocný. Naštěstí jim nový bodový systém tolik prostoru k manipulacím nedává."

Navíc i Novotný uznává: "Pokud zajede čistě, je neporazitelný." Vždyť při Grand Prix v Moskvě málem vyhrál, přestože se třikrát válel po ledě. "Tak vysoké známky za komponenty dostává," připomíná jeden ze soupeřů Tomáš Verner.

Syn právníka z rodiny hongkongských přistěhovalců, jenž se plynně domluví mandarínskou čínštinou a na rameno si nechal vytetovat olympijské kruhy, má plán: "Miluji sporty, jimž dlouhá léta dominuje jediný muž. Jako kdysi Federer tenisu nebo Woods golfu. Chci patřit do tohoto klubu."

Na hrách ve Vancouveru "utonul" pod tíhou kanadského očekávání, skončil pátý. Letos však kolem sebe rozhazoval obří sebevědomí, jako král hází mince poddaným. Pouze při březnovém odkladu šampionátu na okamžik zapochyboval. "Připadám si jako tygr, kterému dali žrádlo, a kterému ho pak zase sebrali před nosem. Radši ať ten šampionát úplně zruší," řekl tehdy.

Že překonal i tuto krizi, svědčí o tom, že dvacetiletý mladík z Toronta dorostl v muže – a dozrál k rekordu. Co zbývá? V kostýmu Fantoma opery si vzít zlato.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž