České derby vyhrál nečekaně Laureat

  • 6
Praha - Nečekaným vítězem Českého derby pro tříleté hřebce a klisny, nejbohatšího dostihu domácí sezony a druhého dílu klasické Trojkoruny se stal kůň Laureat s žokejem Václavem Janáčkem. Druhý doběhl před zaplněnými tribunami na závodišti v Praze-Chuchli kůň Normen, třetí byl Taminos Love.

Jednadvacetiletý Janáček, který byl nejmladším žokejem ve startovním poli, úspěšně zaútočil v cílové rovince vnějškem a vybojoval největší úspěch ve své dosavadní kariéře. Derby vyhrál hned při svém prvním startu.

Laureat, jehož připravuje v současnosti vedoucí muž domácího trenérského šampionátu Filip Neuberg, vydělal svému majiteli 1,5 milionu korun z třímilionové dotace. Svou vítěznou sérii letos protáhl už na čtyři dostihy.

Velmi rychlé tempo druhého dostihu klasické Trojkoruny udal po startu outsider Charccari. V oblouku před cílovou rovinou měl velmi dobrou pozici Taminos Love, ale pak přišel útok Normena, za nímž se vyvezl Laureat. Jeho čas 2:30,25 minuty je druhým nejlepším v historii, rychleji zvládla derby jen další svěřenkyně Filipa Neuberga Ohne Sorge v roce 2003.

"Měli jsme poměrně klidný dostih. Vyvíjel se tak, že jsme šli spíše zezadu a v rozhodujících fázích jsme soupeře obíhali," řekl novinářům Janáček.

Podle Neuberga je Laureat poněkud složitějším koněm. "Je takový rozlámaný, před startem ho vždycky musíme trochu nahřívat, aby se mu uvolnily svaly a on mohl podat optimální výkon. A to se dnes podařilo," radoval se Neuberg. "Koni jsem věřil už od mosteckého startu, i když mi dlouho připadal jako takový ňouma," uvedl Janáček, který Laureata dovedl v Mostě k vítězství v polovině května.

Ani v 86. ročníku tak nevyhrál České derby bílý kůň. Největším favoritem byl sice irský bělouš De Roberto, na kterého byl v týdnu kurz 3,5:1, ale tuto pozici nepotvrdil.

Výsledky:
České derby Setuza a Marila balírny (2400 m, dotace tři miliony korun):
1. Laureat (ž. Janáček, trenér Neuberg, majitel Gestut Haus Hahn), 2. Normen (Něm.), 3. Taminos Love, 4. Sherento, 5. Babie Lato. Výrok: 3/4 - 2 1 1/2. Čas: 2:30,25.

Vítěz Českého derby, kůň Laureat s žokejem Václavem Janáčkem.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž