Boxer Ali prodal jméno. Za 50 milionů dolarů

  • 3
New York, Praha - Odklepnuto. Prodáno! Muhammad Ali v 64 letech dal do aukce vlastní jméno. A získal za ně 50 milionů dolarů. Těch jedenáct písmen, z nichž se Aliho jméno skládá, mělo v přepočtu hodnotu 1,25 miliardy korun. Boxerský velikán obdržel závratnou sumu od newyorské marketingové společnosti CKX.

Poskytl za ni 80 procent práv na veškeré využití svého jména, fotografií i osoby, včetně suvenýrů.

Pomyslně se tak ocitl po boku zesnulé legendy Elvise Presleyho. Společnost CKX vlastní rovněž práva na Presleyho hudbu a zpěvákovo někdejší sídlo Graceland. Stejně tak na americkou verzi televizní soutěže SuperStar.

Ali si s manželkou Lonnie ponechali zbývajících 20 procent "práv na vlastní jméno" společnosti G.O.A.T. Její zkratka vystihuje boxerův život: Greatest Of All Time. Největší všech dob.

"Já jsem ten největší," křičel do televizních mikrofonů v 60. a 70. letech coby vládce ringu.

Bijec, řečený Velká huba, kdysi nejfotografovanější osobnost planety, vždy a za každých okolností vyžadoval pozornost. Musel se odlišovat.

Tehdy, když odmítl válku ve Vietnamu, na protest přestoupil k islámu a k sektě Black Muslims a změnil si jméno z Cassius Clay na Muhammad Ali. Nebo když vyzval svět k míru a zároveň požadoval, aby Afričané bojkotovali olympiádu v Moskvě.

Také když se jako duch zjevil na samém konci olympijské štafety v Atlantě 1996. Byl zlomený Parkinsonovou chorobou, jeho ruka s pochodní se třásla a oči plakaly.

V roce 1999 vyhlásili Aliho ve Vídni nejlepším sportovcem historie v kategorii bojové sporty. To už v ringu řádila i jeho dcera Leila. Ani před dvěma lety na frankfurtském knižním veletrhu, kde Ali představil svoji autobiografii, si však neodpustil gesto jedinečnosti.

Knihu nazvanou (jak také jinak?) Největší všech dob vydal v limitované edici 10 tisíc výtisků, vážila 27 kilogramů a stála 3000 eur! Snad proto, že potom okolo něj byl klid, prodal teď své jméno. Byl to jen byznys? "Ne," namítá. "CKX mi pomůže, aby lidé lépe porozuměli mému přesvědčení a odkazu."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž